Svjetska banka sprema se za pandemiju smrtonosnog virusa: "Raširit će se prije nego očekujemo"

Foto: 123rf
 
SVJETSKI financijski vođe održali su vježbu pripreme za borbu protiv smrtonosnog virusa koji bi se mogao raširiti svijetom "prije nego to očekujemo".
 
Na godišnjem sastanku Svjetske banke u Washingtonu održana je simulacija pandemije ebole. Stručnjaci su izjavili da je vježba znak sve veće svijesti o povećanoj prijetnji pandemije i izvan zdravstvenog sektora.
 
"Ebola će se definitivno ponoviti"
 
Direktor za zdravlje, prehranu i populaciju Tim Evans je izjavio da je motiv za održavanje vježbe "kaotičan i užasavajuće neučinkovit" odgovor na epidemiju ebole 2014., koja je u zapadnoj Africi ubila više od 11 000 ljudi.
 
"Shvatili smo da smišljaju rješenja u hodu, i mi smo to činili. Banka se želi odmaknuti od povijesti panike i zanemarivanja i pripremiti se za stopostotnu vjerojatnost da će se ebola ponoviti. Vjerojatno ranije nego što očekujemo", rekao je Evans.
 
Smrtonosne bolesti šire se brže nego ikada
 
Epidemije smrtonosnih bolesti u svijetu danas se šire brže nego ikada i sve ih je teže predvidjeti. Tako je od kolovoza kuga u Madagaskaru odnijela 106 života, a u Ugandi je nedavno virus Marburg, sličan eboli, ubio jednu osobu i ugrozio čitave zajednice.
 
Simulacija pandemije ebole u Washingtonu trajala je 90 minuta, a naglasak je bio na potrebi za brzim dijeljenjem točnih informacija i čvrstom suradnjom vlade i institucija.

Pročitajte više