Swoboda: EU ne može zahtijevati od Srbije da prizna Kosovo

POTPREDSJEDNIK europskih socijalista i specijalni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je kako Europska unija nema pravo zahtijevati od Srbije da prizna neovisnost Kosova, jer to nisu učinile ni neke članice Unije, prenosi danas beogradska Politika.

"Trebamo promovirati ulazak Srbije u EU, ali istovremeno moramo i Kosovo uključiti u eurointegracije. ... Većina država EU jest priznala Kosovo, ali nisu sve. Moramo pronaći neki način da to ostvarimo, ali da ne pritišćemo Srbiju zbog Kosova" upozorio je Swoboda u izjavi za taj list.

Na pitanje novinara znači li to da će pritisaka na Beograd biti kasnije, odgovorio je kako "nema jedinstvenog pritiska, jer nisu sve države EU priznale neovisnost Kosova", ali i da "još ima vremena do ulaska Srbije u EU".

Zemlje zapadnog Balkana u EU do 2018., Hrvatska 2013.

"Nismo još počeli pristupne pregovore s Makedonijom. Ništa neće ići brzo na zapadnom Balkanu, to su iluzije i to se već pokazalo. Ništa od velike brzine. To ne bi bilo realno" ocijenio je Swoboda.

"Ako sve balkanske države 2014. godine budu obuhvaćene procesom pregovora o članstvu, onda se to može smatrati uspjehom. Moglo bi se reći da je realnost da onda zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU 2018. godine. Dakle, imamo još sedam, osam godina", objasnio je Swoboda.

On je dodao kako nema konkretan prijedlog za Srbiju kako riješiti pitanje Kosova, ali potvrđuje da "neko rješenje mora biti pronađeno".

Komentirajući situaciju s Hrvatskom, Swoboda je rekao kako je realno očekivati da ona postane članica EU 2013. godine, a ne ranije, odnosno 2012. kako predviđaju mnogi u Bruxellesu.

Pročitajte više