Ta čudesna ljubav: Zaljubljena Elisabeth Fritzl prekinula psihoterapiju

NEKOLIKO dana nakon što se u medijima pojavila informacija o ljubavnoj vezi Elisabeth Fritzl s njenim tjelesnim čuvarom Thomasom W., danas je stigla vijest da je Thomasova ljubav toliko snažno utjecala na Elisabeth da je uz dozvolu svojih liječnika prekinula odlaske na psihoterapije.

Prema pisanjima austrijskih medija, liječnici su uočili da Elisabethina ljubavna veza s Thomasom daje najbolje učinke te su odlučili da će obustaviti terapiju koju je primala kako bi se nakon 24 godine provedene u zarobljeništvu u podrumu svoje kuće, prilagodila novom životu na slobodi.

Thomas je osim Elisabeth službeno čuvao i njenu djecu, njih ukupno šestero koliko ih je Elisabeth rodila iz incestuozne veze sa svojim ocem koji ju zvjerski zlostavljao zatočivši je u podrum gdje ju je silovao najmanje tri tisuće puta i nakon toga je ostavljao samu, a kasnije i s djecom u podrumskoj tamnici.

Liječnici kažu da veza s Thomasom čudesno djeluje na Elisabeth koja kroz odnos s muškarcem kojeg je upoznala "po službenoj dužnosti", a koji sada pozitivno djeluje na njezinu psihu. Da se radi o zaista velikom napretku svjedoči i podatak da je Elisabeth dijagnosticiran kronični post traumatski stresni poremećaj koji je tek jedna od posljedica 24-godišnjeg života u podrumu strave i užasa.

Nepobjediva snaga ljubavi

Elisabeth je terapiju primala oko godinu dana, odnosno od sredine prošle godine nakon što je u travnju 2008. konačno i zauvijek napustila svoju tamnicu u kojoj je odlukom svoga monstruoznog oca živjela zajedno s troje djece. Troje starije djece Josef Fritzl je nekoliko dana nakon rođenja unio u svoju kuću među svoju zakonitu obitelj kojoj je prodao priču da je njihova odmetnuta kćer i sestra Elisabeth rodila djecu i ostavila ih pred kućnim vratima s porukom neka se brinu o djeci jer ona to ne može činiti.

Odvajanje od djece, "život" u mračnom podrumu među štakorima i miševima, tama, hladnoća, zagušljiv zrak, otac silovatelj, izgladnjivanje i konstantan strah da će zajedno s djecom umirati u podrumu, a da nitko neće znati za njih - uzrokovali su kod Elisabeth Fritzl blokade u sjećanju, noćne more tijekom sna, ali i tijekom dnevnog odmora te grozna sjećanja na stravične trenutke koje je doživjela u podrumu.

Austrijski mediji pišu da je Thomasova ljubav koju je donio u kuću u koju se uselio k Elisabeth i njenih šestero djece, unijela nekakav čudotvoran lijek kakav se obično može vidjeti tek u holivudskim filmovima. Jedan od Elisabethinih skrbnika rekao je da je njena veza s Thomasom živi dokaz da je snaga ljubavi najjača na svijetu. Dodao je da je uz pristanak liječnika prekinula terapije kako bi nastavila svoj život učeći voziti automobil, pomagati djeci sa školskim zadaćama i stvarajući prijateljstva s ljudima u sredini u kojoj sada živi.

Elisabethina 20-godišnja kćer Kerstin i 19-godišnji sin Stefan će sa svojim terapijama i dalje nastaviti. Prema saznanjima Austrian Timesa, njih dvoje je dobro prihvatilo Thomasa. Oboje spavaju u sobama na kojima su vrata uvijek otvorena, a njihovi ih terapeuti potiču da polako i oprezno pričaju o svojim traumatičnim iskustvima kako bi ih tijekom vremena potpuno izbacili iz sebe te kako bi se mentalno revitalizirali.

Njihov otac Josef nekoliko je puta pokušao telefonom kontaktirati Elisabeth i djecu, ali su odbili primiti njegove pozive. On je smješten u jednom austrijskom zatvoru gdje služi kaznu doživotne robije koja mu je dosuđena prije nepuna tri mjeseca nakon četverodnevnog suđenja. Fritzl i dalje namjerava napisati knjigu u kojoj bi opisao i pokušao objasniti zašto je zatočio svoju kćer, a kako je najavio, sredstva od prodaje autorskih prava i drugih naknada od prodaje knjige naumio je donirati svojoj kćerki Elisabeth i njihovoj djeci kako bi imali novca za novi život.

R.I.
Foto: AFP/ Bild

Pročitajte više