Tadić: Da je netko prije 20 godina govorio o koaliciji SDP-HSP, svi bi se križali

Screenshot: HRT

O rezultatima izbora, pozicijama stranaka i potencijalima za sastavljanje vlade u HTV-ovom Studiju 4 govorio je znanstvenik Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik. Istaknuo je da pregovori očito traju i da bi se rezultati mogli znati za 10-ak dana. Zanimljivim smatra očekivanja da bi ljevica bila u nekoj kombinaciji s desnicom, dok je to, kako kaže, prije 20-ak godina bilo nezamislivo.

Nakon parlamentarnih izbora čelnici političkih stranaka još uvijek govore da je "sve otvoreno".  "Pregovori traju, telefoni su užareni s obje strane, ali s tom razlikom što sa strane SDP-a telefonira predsjednik Republike, po svoj prilici. Ne mogu to zajamčiti, ali znajući na koji način SDP sada funkcionira, da je stvarni predsjednik na Pantovčaku, a virtualni na Iblerovom trgu - vjerojatno je Milanović dobro uključen u ta lobiranja i nagovaranja da se ipak stvori nekakva koalicija", rekao je Tadić.

"Sve je moguće. Moguće su svakakve kombinacije i nitko neće ništa isključiti u ovome trenutku. Svi će reći da ne "misle ići s ovim ili onim". Prave rezultate ćemo znati za jedno 10-ak dana", dodao je.

"Očekivanja da bi ljevica bila u kombinaciji s desnicom"

Smatra da je ipak cilj da se vlada i sabor formiraju što prije. "Zanimljivo je da se sa strane ljevice kao posve normalna lansiraju očekivanja da bi bili u kombinaciji s desnicom, i to krajnjom desnicom", rekao je. 

"Da je netko prije 20 godina predložio da HSP bude u koaliciji s SDP-om - svi bi se križali lijevom i desnom rukom. Danas je to posve normalno", izjavio je Tadić. "HDZ je ostao na rezultatima iz 2016. godine, unatoč pričama o korupciji."

Tadić ističe da se ne može povezati glas na izborima sa stvarnim učinkom te stranke. Smatra to apsurdnim. Napominje kako su glasačima očito bitnije ideološke postavke, a ne ono što netko radi.

Tvrdi da je HDZ, unatoč svim pričama o korupciji, nakon izbora u 2024. ostao na istim rezultatima kakvi su bili 2016. godine i tek malo manjima nego 2020. To objašnjava tvrdnjom da birači glasaju navijački.

"Hrvatska politika je, kao i svaka politika, potpuno iracionalna. Ne temelji se na učinku, nego na nekim podsvjesnim očekivanjima i na čistoj ideologiji. 'To su moji, ja sam za njih ma što oni radili. Jesu me razočarali, ali i dalje su to moji'", navodi Tonči Tadić.

Smatra i da u Hrvatskoj od devedesetih godina postoji "zamjena biračkog tijela" te da bi srednji sloj po nekoj logici trebao biti desno, a ustvari su u Hrvatskoj lijevo te da siromašniji slojevi, koji bi, kako kaže, trebali glasati za lijeve, zapravo glasaju za desne.

"Uvijek se to lijevo-desno temeljilo u odnosu prema Jugoslaviji i prema ratu, iako je rat završio prije skoro 30 godina", kazao je i dodao da je RH u ratu pobijedila, postala je i članicom NATO-a i Europske unije.

"Stranačke programe nismo čuli. Bavili smo se frustracijama predsjednika RH"

Treba se, kaže, okrenuti budućnosti i vidjeti što sve nude stranke koje su izašle na izbore. Stranačke programe nismo čuli, tvrdi Tadić. "Cijelo vrijeme ove kampanje bavili smo se osobnim frustracijama predsjednika Republike, odnosno time može li on istodobno biti predsjednik i premijerski kandidat jedne stranke", kaže.

Na pitanje je li uključivanje Zorana Milanovića utjecalo na veću izlaznost birača i motivaciju birača, Tadić je naveo da je u Hrvatskoj zamjetan opet jedan presedan. 

"U RH se kampanja vodi prije prave kampanje, puštanjem u javnost optužnica, puštanjem u javnost čudnih transkripata", rekao je. Čudni su mu jer su, kako kaže, pušteni u javnost u određenom trenutku, a da nitko ne može potvrditi da su uistinu vjerodostojni.

"Da je Milanović dao ostavku, stvari bi bile 'čišće'"

Apsurdno mu je uključivanje Milanovića u kampanju. On je, kaže, osim što je otvoreno navijao za pobjedu jedne političke opcije, istodobno bio i za uništenje druge političke opcije. Da je dao ostavku, stvari bi bile puno čišće, kazao je.

"Ali onda je rizik u tome što ne bi mogao sam sebi dati mandat. Samo to očekivanje da će do zadnjeg trenutka kalkulirati i dati mandat sam sebi posve je naivno", rekao je Tonči Tadić.

Spomenuo je da je on bio u međustranačkoj radnoj skupini koja je 2000. mijenjala Ustav te da mu je sasvim jasno zašto u Ustavu stoji da predsjednik treba biti nestranačka osoba. "Svatko iole razuman znat će da se predsjednik ne bavi dnevnom politikom, strankama, nego državom kao takvom", tvrdi Tadić.

Ako bude HDZ morao ići s Domovinskim pokretom, kaže Tadić, bit će određenih zahtjeva koje će biti teško pomiriti. 

"To je uobičajeno u demokracijama. U Njemačkoj koalicijski pregovori traju jako dugo i završavaju jako debelim koalicijskim sporazumom u kojemu je sve živo propisano", izjavio je i iznio očekivanja kako se u Hrvatskoj u pregovorima možda i neće ići previše u detalje.

"Najopasnija je sprega politike i kapitala"

Napominje da je u vezi s korupcijom najopasnija ona "politička korupcija" - namještanje poslova. Najopasnijim dijelom korupcije smatra spregu politike i kapitala. "Korupcija će, nažalost, ovdje postojati uvijek, ali se protiv nje moramo boriti - ne parolama, nego funkcioniranjem sustava", izjavio je.

Pročitajte više