Tadić još oštrije napao Mesića: Pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca je zločin!

NAKON što je jučer već predbacio hrvatskom predsjedniku na odlasku Stjepanu Mesiću da je "pomilovanje Siniše Rimca sramotni i anticivilizacijski čin", srpski predsjednik Boris Tadić se tijekom svog današnjeg posjeta Banjoj Luci, povodom proslave Dana Republike Srpske, još oštrije okomio na Mesića te mu je poručio da je "pomilovanje ratnog zločinca - zločin".

"Kada netko sudjeluje u ubojstvu jedne obitelji koja pripada jednom narodu i to zato što pripada tom narodu, ne govorim sada samo o srpskom, nego o bilo kojem narodu, onda takav čovjek zaslužuje kaznu i da zbog takvog kriminalnog čina nikada ne bude pomilovan. Kada netko sudjeluje u ubojstvu 12-godišnje djevojčice, zato što pripada jednom narodu, onda je njegov zločin posebno dubok i takav čovjek nikada ni u jednoj zemlji, koja želi postati dio zajedničkih europskih i civilizacijskih vrijednosti ne može biti pomilovan", rekao je Tadić.

Osvrnuo se i na objašnjenje hrvatske Komisije za pomilovanje, nazvavši ga "tragičnim" te je rekao kako i sam kao predsjednik Srbije zna što znači nadležnost pomilovanja te kako ona podrazumijeva najviši stupanj odgovornosti. "Kao predsjednik Srbije nikada u životu ne bih dozvolio da bude pomilovan čovjek koji je izvršio ubojstvo jedne obitelji i djeteta u toj obitelji samo zato što pripada drugoj etničkoj skupini, albanskoj, bošnjačkoj, hrvatskoj, kojoj god", rekao je Tadić.

"Posljednji čovjek koji može Srbiji držati lekcije je Mesić, koji ostavlja preteško breme budućem predsjedniku Hrvatske"

"Odluka da pomiluje ubojicu jedne obitelji i njihovog djeteta meni govori kako su sve njegove političke lekcije Srbiji i Republici Srpskoj bile neosnovane i to djelo dovodi u pitanje i neke njegove izjave koje su bile izuzetno značajne za pomirenje", rekao je Tadić navodeći kako se radi o Mesićevim izjavama o Jasenovcu, ljudskim pravima i povratku srpske manjine u Hrvatsku. "Ova odluka o pomilovanju dovodi u pitanje sve što je Mesić učinio u vrijeme svog mandata i ne služi mu na čast", naveo je Tadić.

Tadić je rekao i kako Srbija ima obvezu dovršiti suradnju sa sudom u Haagu te pronaći sve odbjegle optuženike za ratne zločine pa stoga on kao srpski predsjednik "ne dijeli lekcije bilo kome, kao što to čini Stjepan Mesić u posljednjim danima svoga mandata". "Posljednji čovjek koji može Srbiji držati lekcije je Mesić, koji ostavlja preteško breme budućem predsjedniku Hrvatske", izjavio je Tadić, izrazivši pritom nadu u bolju suradnju s Mesićevim nasljednikom.

Mesića Tadićeve prozivke ne pogađaju

Mesić je još jučer poručio kako ga Tadićeve prozivke i kritike nimalo ne pogađaju. Podsjetimo, u svojoj posljednoj "rundi" pomilovanja, predsjednik Mesić je smanjio zatvorsku kaznu pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije, 36-godišnjem Siniši Rimcu, koji je osuđen na osam godina zbog ubojstva srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991. godine. Utvrđeno je kako je Rimac osobno ubijao civile. Rimac je čak priznao ubojstvo 12-godišnje djevojčice Aleksandre, ali za taj zločin nije osuđen zbog proceduralne pogreške. Za Aleksandrino ubojstvo, kao i ubojstvo njenih roditelja, optuženi su pripadnici Merčepove postrojbe.

Pročitajte više