Tadić, Silajdžić i Gül potpisali deklaraciju o miru na Balkanu

:

U ISTANBULU su se danas sreli turski predsjednik Abdullah Gül, srpski predsjednik Boris Tadić i predsjedujući BiH Haris Silajdžić. Trojica vođa su na susretu dogovorila deklaraciju u kojoj su istaknula važnost nacionalnog pomirenja i spremnost da usvoje mjere za osiguranje mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu.

Današnji susret je prvi na tom nivou nakon rata u BiH u 90-im godinama prošloga stoljeća. Turski mediji su sastanak nazvali "povijesnim" te dodali kako je do njega došlo nakon višemjesečnih nastojanja Turske da se sastanak organizira.

U dokumentu koji su danas potpisala, trojica predsjednika izrazila su potporu suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Naglasili su i važnost međunarodne zajednice u BiH te se složili da je potrebno nastaviti s putem pristupanja BiH u EU i NATO.

Gül, Tadić i Silajdžić su se zauzeli za politički dijalog, gospodarsku suradnju i izgradnju višeetničke, multikulturalne i višereligijske suradnje u jugoistočnoj Europi. Predstavnici triju zemalja su se složili da Turska, BiH i Srbija moraju ojačati trostranu suradnju.

Predstavnici su dogovorili trilateralne susrete na visokom nivou koji će se održavati svake dvije godine. Prema dogovoru, sljedeći mjesec će se u Beogradu sastati Silajdžić, uz kojega će u Beograd doći i tri člana predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović i Željko Komšić. U Istanbulu je dogovoren i odlazak turskoga premijera Reccepa Tayyipa Erdogana i srpskoga predsjednika Borisa Tadića u Srebrenicu gdje će se u srpnju obilježavati 15. obljetnica pokolja.

Pročitajte više