Tadićevo povijesno "izvinite" za nas i za buduće naraštaje

SKORO 19 godina nakon pada Vukovara i zločina na Ovčari i drugim stratištima oko grada, jedan srpski predsjednik došao je u taj grad kako bi se poklonio žrtvama. Prvi Tadićev posjet Vukovaru završio je oko 17 sati, kad se predsjednik Srbije trajektom "Golubica" vratio u Srbiju.

Srpski predsjednik Boris Tadić oko 10.15 sati je trajektom stigao u Vukovar gdje ga je dočekao hrvatski predsjednik Ivo Josipović uz podršku stotinjak građana koji su se skupili na obali i zapljeskali gostu. Tadić je u vukovarsko riječno pristanište stigao brodom simbolična imena "Golubica". Uz predsjednika Josipovića, srpskog predsjednika su dočekali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

> Tadić nam se ispričao za Ovčaru, a kad će se HDZ ispričati za sve što je učinio kasnije?

> Tadićevo obećanje: Srbija će sudjelovati u obnovi Vukovara

 > Vukovarske majke Tadiću okrenula leđa: "Cijeli Vukovar je Ovčara"

> Vladimir Šeks: Tadićeva izjava je izvrsna

> Dogovor pao preko Facebooka: Mladi iz Zagreba, Beograda i Vukovara bacali bijele ruže u Vuku

> HSP-ov vatreni doček za Tadića uz transparente "Ivo radiš krivo" i "Naša krv na vašim rukama"

> BBC: Isprika srpskog vođe za masakr u Vukovaru iz 1991. godine

Dva predsjednika su održala sastanak u vukovarskom Gradskom poglavarstvu. Dvojica predsjednika su u zgradi vukovarske Gradske uprave razgovarala oko pola sata, a neslužbeno se doznaje kako je Tadić donio dokumentaciju iz vukovarske bolnice, koja je odnesena prije mirne reintegracije Podunavlja. Dokumentaciju je u rukama nosio predsjednik Komisije za nestale pri Vladi Republike Srpske Veljko Odalović.

Tadića su po izlasku iz zgrade Gradske uprave dočekali saborski zastupnici Vesna Pusić, Đurđa Adlešič, Biljana Borzan, Igor Dragovan, Ivan Jakovčić, Mile Horvat i Ratko Gajica te predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

Ispričao se zbog zločina

Boris Tadić je kod spomenika žrtvama na Ovčari položio vijenac i uputio ispriku zbog zločina. "Ovdje sam da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti", rekao je srpski predsjednik na Ovčari.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je da je Ovčara bila mjesto stradavanja ljudi koji su bili žrtve bezumne politike. "Došli smo se pokloniti žrtvama, izraziti sućut obiteljima, ali i obećati da nijedan zločin neće ostati nekažnjen", kazao je Josipović i dodao da su došli pokazati da je moguća drugačija politika, ona mira i prijateljstva. Kazao je da su svjesni njihove odgovornosti za budućnost Hrvatske i Srbije te njihovih naroda. Josipović je naglasio da ovaj događaj mora biti poticaj za pronalaženje i rješavanje sudbine nestalih, ali i razvoj dobrosusjedskih odnosa.

"Postoji potpuno nedvojbena volja obiju strana da tragaju za nestalima"

Među žrtvama na Ovčari bilo je puno pacijenata vukovarske bolnice. Nakon isprike na Ovčari, Ivu Josipovića i Borisa Tadića je u palači Srijem dočekala hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Prvo su Jadranka Kosor i predsjednik Tadić razgovarali sami, a potom im se pridružio i Ivo Josipović. Nakon razgovora, imali su sastanak s predstavnicima udruga žrtava iz Domovinskog rata.

Nakon sastanka sa žrtvama vukovarske tragedije, predsjednik Ivo Josipović je kazao kako su čuli izrazito tragične priče obitelji nestalih, ubijenih i zatočenih. "Nitko nije iz te prostorije izašao ravnodušan. Postoji potpuno nedvojbena volja obiju strana da tragaju za nestalima. Srce svake majke jednako plače za nestalim sinom ili kćerkom", kazao je Josipović te dodao kako puno očekuje od ovog sastanka.

"Nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi"

Predsjednik Srbije Boris Tadić je kazao da imamo dužnost i obvezu da cijeli taj proces, koji je 90-ih dobio tragičnu potvrdu, osvijetlimo istinom i da svatko tko je kriv bude osuđen, a pušteni oni koji su nevini te da se umanji neizvjesnost onima koji tragaju za nestalima. Obećao je da će se odmah krenuti u ekshumaciju na mjestima na kojima postoji sumnja da se negdje nalaze posmrtni ostaci nestalih.

"Ovo je poruka i međunarodnim institucijama da je ovo prostor na kojem se poštuju zajedničke vrijednosti, ali i da smo dio europskog sustava vrijednosti", kazao je Tadić i dodao kako je to važan uvjet da bi hrvatska i srpska djeca jednom učila povijest iz istih udžbenika. Tadić je napomenuo kako je bilo mnogo zločina i s jedne i s druge strane, ali upozorava i da su ispisane mnoge "stranice zajedničke prošlosti". "Potrebno je uputiti ispriku, prihvatiti je, a zatim slijedi oprost i pomirenje", kazao je Tadić i još jednom predložio da se odustane od međusobnih tužbi pred haškim sudom.

Srpski predsjednik tvrdi da ga međunarodna zajednica nije natjerala na ispriku, jer "nas nitko ne treba tjerati da budemo ljudi". "Ovdje sam kao građanin Boris Tadić, koji je trenutno predsjednik Srbije", kazao je srpski predsjednik.

Kosor: Otvaramo novu knjigu u odnosima Hrvatske i Srbije

"Danas se otvara jedna sasvim nova knjiga u odnosima Hrvatske i Srbije", rekla je Jadranka Kosor nakon sastanka s Tadićem i pozdravila sve što je srpski predsjednik izjavio na Ovčari, kao i to što se poklonio žrtvama Vukovara. Sastanak s Tadićem opisala je kao iznimno dostojanstven.

"Važno je i što je predsjednik Tadić donio jedan dio dokumentacije iz vukovarske bolnice. Vjerujem da će ovaj posjet pomoći da se rasvijetli sudbina 1024 osobe koje su i dalje na popisu nestalih", rekla je Kosor i najavila novu razinu suradnje između Hrvatske i Srbije koja će se dodatno intenzivirati kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. "O tome ćemo, međutim, dodatno razgovarati kad predsjednik Tadić krajem mjeseca dođe u službeni posjet Zagrebu", najavila je Kosor.

Govoreći u susretima dvaju predsjednika s obiteljima žrtvama Vukovara, Kosorica je ispričala kako je i Tadića i Josipovića posebno dirnulo svjedočenje dr. Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice koja im je govorila o zbivanjima 1991. godine. Dr. Bosanac je nakon sastanka izjavila kako je ovo važan korak do spoznaje o nestalim civilima i braniteljima.

"Posjet Paulin Dvoru ne umanjuje vukovarsku tragediju"

Dvojica predsjednika u poslijepodnevnim satima posjetili su i Paulin Dvor kod Osijeka gdje su položili vijence u spomen na civilne žrtve ubijene u tom mjestu u prosincu ratne 1991. Uoči posjeta Paulin Dvoru Tadić je kazao kako nije riječ o "matematičkoj", već o "etičkoj ravnoteži".

"Svi koji uspoređuju žrtve i zločine duboko griješe. Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravnoteži, već pokušavamo uspostaviti etičku ravnotežu u našim odnosima", ustvrdio je srpski predsjednik. Svaki drugačiji put, dodaje Tadić, bio bi pogrešan i vodio bi u prebrojavanje bez kraja, odnosno takav proces je zatvoreni krug bez mogućnosti pomirenja.

I Josipović je naglasio kako posjet Paulin Dvoru ne umanjuje vukovarsku tragediju, jer "Vukovar je naša svetinja, kao i Srbima koji tu žive". Kako je kazao, pomirenja podrazumijeva i razumijevanje patnje drugih te je izrazio uvjerenje kako će posjet Paulin Dvoru pozdraviti svi oni koji razmišljaju o budućnosti.

U Paulin Dvoru su 11. i 12. prosinca 1991. godine hrvatski vojnici ubili 19 civila. 18 žrtava bili su Srbi, a jedna žrtva je bila Mađar. Za taj zločin je Nikola Ivanković osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Pretpostavke za suživot i pomirenje

Nakon što su položili vijence na grobove žrtvama u Paulin Dvoru Josipović je kazao da su počinitelji tog zločina kažnjeni, ali da ima brojnih zločina za koji počinitelji nisu kažnjeni. "Zločin zaslužuje osudu, žrtve naš pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju našu ispriku", kazao je hrvatski predsjednik dodavši kako zločini ne zastarijevaju i da će Hrvatska, koja poštuje svoje i međunarodno pravo, progoniti svaki zločin bez obzira na to tko ga je počinio. Istaknuo je da država ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina bez obzira na to kako povijest bila teška ili neugodna.

Tadić je kazao kako su se u Paulinom Dvoru našli da priznaju zločin koji se tu dogodio kako bi se na taj način stvorile pretpostavke pomirenja. "Sudbina naroda jugoistočne Europe povezana je, i svi koji su 90-ih godina mislili da zlo koje se nanese drugom narodu otvara perspektivu vlastitog naroda, pogriješili su", ustvrdio je. Ocijenio je kako se radi o pogrešnom i opasnom načinu razmišljanja koji proizvodi nesreću za generacije koje dolaze. "Samo Srbija koja brani pravo svih naroda koji u njoj žive je zemlja koja brani dostojanstvo vlastitog naroda gdje god on postoji", kazao je.

"U Paulinom Dvoru sam odao poštovanje svim pripadnicima srpskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj, na Ovčari sam odao poštovanje svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj", istaknuo je dodajući kako je to učinio i u BiH te da će nastaviti činiti svuda gdje su stradale nevine žrtve. Na taj način, vjeruje Tadić, stvara se pretpostavka suživota, pomirenja te se otvaraju nove perspektive. "Poklanjajući se žrtvama, mislimo na budućnost naše djece i na budućnost djece koja će se tek rodit", kazao je Tadić.

Pročitajte više