Tadžikistan planira proizvesti milijun tona zelenog vodika do 2040.

Ilustracija: Shutterstock

Tadžikistan planira do 2040. proizvesti milijun metričkih tona zelenog vodika za domaću upotrebu i za izvoz u susjedne zemlje u srednjoj Aziji, rekao je u ponedjeljak ministar energetike i vodenih resursa Daler Juma.

"U opskrbi naftnim proizvodima potpuno smo ovisni o uvozu pa razvijamo itinerar za proizvodnju zelenog vodika", objasnio je ministar za Reuters na konferenciji o energetskoj tranziciji u Tokiju. 

Do kraja desetljeća planiraju proizvesti 500 tisuća tona zelenog vodika i udvostručiti proizvodnju do 2040. zahvaljujući "cjenovno povoljnoj, konkurentnoj električnoj energiji", rekao je Juma. Tri četvrtine proizvodnje mogli bi izvesti u zemlje srednje Azije.

Bogati vodni resursi u Tadžikistanu

"Tadžikistan ima bogate vodne resurse, ali glečeri su se zbog klimatskih promjena počeli otapati, pa želimo do 2030. proizvoditi 10 posto struje iz drugih izvora, uključujući solarnu i energiju vjetra", objasnio je ministar ne navodeći financijske detalje planova za proizvodnju zelenog vodika.

Do 2030. tadžikistanski kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora trebali bi po njegovim riječima dosegnuti 10 gigavata. Tadžikistan proizvodi struju gotovo isključivo u hidroelektranama, a potražnju za naftnim derivatima uglavnom podmiruje uvozom iz Rusije. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), koristi samo oko četiri posto hidropotencijala.

Pročitajte više