Tajanstveno "zlatno jaje" otkriveno na dnu oceana, znanstvenici zbunjeni

Foto: NOAA

Morski biolozi koji se nalaze na brodu američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) su u blizini obale Aljaske otkrili neobičan predmet koji izgleda kao zlatno "jaje". Istraživači priznaju da ne znaju o čemu se radi te su sliku nastalu u prijenosu snimanja uživo na velikim dubinama podijelili na društvenim mrežama.

"Ova zlatna kugla, vjerojatno čahura ili jaje, mnogima je jučer raspirila maštu", napisala je NOAA. Slika prikazuje okruglu, spužvastu masu s rupom u sebi.

Prema Miami Heraldu, jedan je istraživač na brodu tijekom prijenosa uživo rekao da je "nešto pokušalo ući... ili izaći" . "Svjetlucava zlatna mrlja još uvijek je neidentificirana", objavila je NOAA, koja trenutno provodi petomjesečno istraživanje morskih dubina blizu Aljaske.

"Morske dubine vrve životom"

Posada od 48 članova opremljena je aparatima za snimanje morskih dubina, ali i prikupljanje podataka koji se u realnom vremenu dijele s istraživačima na kopnu. "Tako je uzbudljivo otići tamo dolje i vidjeti da sve zapravo vrvi životom", rekla je koordinatorica ekspedicije Shannon Hoy.

"To nikada ne biste saznali osim da odete tamo i istražujete", dodala je prije nekoliko tjedana. Istraživači na brodu Okeanos Explorer zauzeti su mapiranjem i prikupljanjem uzoraka duž Aleutskog rova ​​i Aljaškog zaljeva koristeći kamere koje mogu raditi čak do 6000 metara dubine.

Pročitajte više