Tajlandski prosvjednici upali u sjedište vlade

POLITIČKA KRIZA u Tajlandu je danas eskalirala nakon što su prosvjednici u Bangkoku prodrli u sjedište vlade i državne televizije tražeći ostavku premijera Samaka.

Razlog nezadovoljstvu, odnosno prosvjedima čiji je organizator Narodna alijansa za demokraciju (PAD), jest pogoršanje ekonomske situacije u Tajlandu, koje se odražava u naglom padu vrijednosti tajlandskog bata prema američkom dolaru, prenose zapadne agencije.

Policija je prethodnih dana uhitila oko 80 osoba koje su, naoružane pištoljima, noževima i palicama za golf, upadale u prostorije državne televizijske kuće NBT, te je palile i demolirale.

Oporba najavljuje nove prosvjede, a s obzirom da su prosvjednici zauzeli vladine zgrade u Bangkoku, premijer Samak Sandaravej je bio prisiljen voditi sjednicu vlade u jednoj vojnoj bazi sjeverno od tajlandske prijestolnice..

CNN javlja kako su na ulicama Bangkoka desetine tisuća prosvjednika, a da uopće nema vojske ni policije, usprkos Samakove najave da će uporabiti silu ako se prosvjednici ne raziđu.

Samak Sandaravej je, inače, čelnik Stranke narodne vlasti  (PPP) koja okuplja pristaše bivšeg kontroverznog premijera Thaksina Shinawatre, svrgnutog u vojnom puču 2006. godine. Godinu dana kasnije, PPP je pobijedila na izborima, prije svega zahvaljujući glasovima u ruralnom sjevernom dijelu Tajlanda. U samoj prijestolnici je Thaksin uvijek bio omražen.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više