Tajna oko smrti njemačkog prevaranta: Samoubojstvo ili policijska ruka?



INVESTITOR visokorizičnih fondova kojeg njemačke vlasti traže zbog milijunske prevare, ubio se na Mallorci, javila je španjolska policija. Njegova pokćerka ne slaže se s tom tvrdnjom.

Policija je javila kako je 72-godišnji Dieter Frerichs umro od prostrijelne rane u subotu, nakon što su mu policajci predali nalog za izručenje u Njemačku.

Frerichs je bio direktor dva visokorizična fonda, K1 Invest i K1 Global, koje kontrolira Helmut Kiener, osnivač grupe K1. Kiener je od listopada u pritvoru u njemačkom gradu Würzburgu pod sumnjom da je vodio piramidalni lanac prevare, a žrtve su mu bili privatni investitori i velike banke, kao JPMorgan Chase, Barclays i BNP Paribas.

Grupu K1 istražuje i FBI te policija na britanskim Djevičanskim otocima, u Lihtenštajnu i Švicarskoj. Sumnja se da je grupa ukrala preko 300 milijuna eura.

Sumnje

Policijska glasnogovornica je rekla da su tri policajca otišla Frerichsu uručiti nalog. Vidjeli su ga kako se sunča na stijenama. Kad su se predstavili, on je iz torbe izvadio pištolj i skočio u vodu. Ispalio je dva metka, jedan u zrak, da provjeri radi li oružje, a drugim se upucao u glavu.

Umro je nedugo nakon dolaska u bolnicu. Njegova pokćerka, Fiona Ferrer Leoni, poznata televizijska ličnost i manekenka udana za Jaimea Polanca, tajkuna čija obitelj kontrolira medijsku grupu u čijem je vlasništvu list El Pais, prvo je rekla da su policajci ubili njenog oca. Također je ustvrdila da je neobično da bi se njen otac išao sunčati s pištoljem u torbi.

Kienera, bivšeg psihologa, sumnjiči se da je privlačio investitore tvrdnjama o sigurnim i stabilnim prihodima. Hvalio se svojim posebnim sustavom alociranja novca, a tvrdio je da je na njegove investicije povrat 700 posto.

Pročitajte više