NOĆNA AKCIJA INDEXA Lovili smo divljake po cesti s policijom i bez nje, evo što smo snimili

Foto: Index

Video: Dario Dalmacija

OD POČETKA listopada traje krvavi niz na hrvatskim cestama. Gotovo da nije bilo dana u kojoj nije netko poginuo u prometnoj nesreći, a često je to bilo i više osoba odjednom. Stravične snimke s cesta postale su naša svakodnevica.

Policija je pokušavajući spriječiti tragedije pojačala kontrole na cestama, iako tvrde da su u posebnoj pojačanoj akciji još od početka godine. Noću je na zagrebačkim ulicama nemoguće ne zamijetiti policijske patrole tamo gdje nikada prije nisu bile. No, čak ni to ne sprječava vozače da se ne pokušaju provući između njih. Neke uhvate, mnoge ne.

4,34 promila -  trebao bi biti mrtav, a vozi

"Kada imamo posebnu akciju provjere alkoholiziranosti ulovimo u prosjeku stotinu alkoholiziranih vozača po večeri", kaže Viktor Forjan iz Policijske uprave Zagrebačke. U jednoj od takvih akcija zaustavili su vozača koji je na alkotesteru napuhao 4,34 promila alkohola u krvi. Ima 48 godina, a policija ga je presrela u Sesvetama. Pokušali smo na nekoliko online kalkulatora alkoholiziranosti izračunati koliko je morao popiti da bi se doveo u takvo stanje. Kalkulatori su redom otkazivali poslušnost i obavještavali nas da je naš vozač gotovo sigurno u komi, a vjerojatno i mrtav. Najbliži rezultat koji su nam uspjeli dati bio je 15 velikih piva unutar sat vremena, odnosno jedno veliko pivo svake četiri minute. Među vozačicama najpijanija je bila Zagrepčanka stara 28 godina, koja je napuhala 2,78 promila. Ulovljena je na Savskoj cesti.

Kroz grad vozio 131 km/h brže od dozvoljenog

Što se tiče onih koji baš vole stisnuti gas najbrže je vozio vozač na zagrebačkoj obilaznici, 225 kilometara na sat na dijelu na kojem je dozvoljeno 130. No, puno opasniji je onaj kojeg su snimile fiksne kamere na Slavonskoj aveniji kod Saschove. Tamo je dozvoljeno voziti 70 km/h, a njemu je izmjeren čak 201 km/h. 131 kilometar iznad ograničenja. U prosjeku policija svakog dana prijavi oko 500 prometnih prekršaja u Zagrebu od čega ih 200 otpada na prekomjernu brzinu.

Indexova ekipa i sama je pošla provjeriti kako policija radi svoj posao, koliko ih je na zagrebačkim cestama i kako im ide borba s tolikim brojem opasnih vozača. Proveli smo dvije noći na cesti. S policajcima i bez njih. Snimili smo brojne prekršaje koji su ostali nekažnjeni jer policija, koliko god se trudila, ne može biti svugdje.

Imate priču ili super video? Javite nam se na desk@index.hr s naslovom "za video rubriku"!

Pročitajte više