Tajna Vladine uštede u telefoniji krije se u Mudrinićevoj ponudi koja je šokirala konkurenciju

NAJAVA premijerke Jadranke Kosor kako će državna administracija u sljedeće dvije godine uštedjeti na telefoniranju čak 68 milijuna kuna bez da je objasnila na koji način to misli ostvariti, otvorila je mnoga pitanja. Iz Vlade su rekli kako će se uštedjeti 38 milijuna kuna na mobilnoj, a 30 milijuna na fiksnoj telefoniji.  

Fina je trebala biti državni telekom!? 

Mnogi su mislili kako je riječ o provedbi Vladine ideje iz lipnja prošle godine kada je najavljeno da bi Financijska agencija trebala upravljati telekomunikacijskom mrežom svih tijela državne uprave, što je bio posao procijenjen na 300 do 350 milijuna kuna godišnje. U "prvom valu" Fina je trebala upravljati samo internom mrežom koja će povezati sva ministarstva i agencije, dok bi se za sve vanjske internetske i telefonske usluge i dalje koristili komercijalni operateri.

No, nedavno objavljen natječaj za 6000 tisuća mobitela za zaposlenike tijela državne uprave, premijerki Kosor donio je značajnu uštedu bez da su se morale provoditi komplicirane radnje kao što je prebacivanje slobodnih optičkih vodova iz HEP-a, HŽ-a, Plinacroa, Janafa i HAC-a u Finu.

Kosor nije smjela reći detalje prije nego što je natječaj okončan

Točnije rečeno riječ je natječaju Ureda za središnju javnu nabavu za "govorne, podatkovne i mješovite usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži s uređajima (GSM telefoni i 3G modemi) i pripadnim karticama (SIM kartice) za uporabu tih usluga", a koji je raspisan u prosincu prošle godine. Naime, Hrvatski telekom dostavio je ponudu koja je financijski dvostruko manja od najbliže sljedeće ponude. To je postalo jasno na otvaranju ponuda koje je bilo zatvoreno za javnost. 

Natječaj još nije okončan, no prema svemu sudeći nema dvojbi kako će ga dobiti tvrtka Ivice Mudrinića, a jasna je i rezerva premijerka Kosor o detaljima uštede s obzirom da natječaj još nije ni gotov. Kako doznajemo, konkurencija je zapravo bila šokirana ponudom.

Da je istina ono što se u kuloarima govori, potvrdio nam je i Đuro Lubura vodeći telekomunikacijski stručnjak i predsjednik Telekoma - udruge za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga.

Lubura: Svi ugodno iznenađeni osim konkurencije

"Prema onom što sam čuo HT je takvim cijenama iznenadio sve poznavatelje prilika na telekom tržištu, Vladu i mene osobno i to vrlo ugodno, a konkurencija je pretpostavljam neugodno iznenađena", rekao je Lubura za Index dodajući kako sada nema potrebe za tzv. "državnim telekomom". U prilog te činjenice ide i podatak da je HT u natječaju za mobilnu telefoniju Vladi ponudio zaista dobre uvjete koje, prema mišljenju Lubure, zbog značajnih troškova poslovanja operatora ne bi mogla postići niti da ima svoju telekomunikacijsku kompaniju.

"Načelno, mislim da bi država trebala imati tvrtku koja bi iznajmljivala telekomunikacijsku infrastrukturu, a Odašiljači i veze su idealni za takvu stvar jer samo trebaju proširiti svoj portfelj, no ovog trenutka ne vidim previše smisla u tome da država ulazi u posao kojem trenutno nije dorasla i koji nije njen posao jer bi time značajno narušila odnose na osjetljivom telekomunikacijskom tržištu", rekao je Lubura za kraju.   

Pročitajte više