Tajnica Sandra Zeljko premještena, isplivali novi detalji o muljažama u uredu premijera

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

SANDRA Zeljko, tajnica u Uredu premijera Andreja Plenkovića i glavna svjedokinja u istrazi protiv SDP-ovca Tomislava Sauche o isplatama dnevnica u Vladi, od utorka više ne radi u Banskim dvorima, već je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno svojim kvalifikacijama, doznaje se u Banskim dvorima.

>> Nacional ima popis svih putovanja u vladi, Oreškovićev savjetnik za Index: "Ja nisam nigdje putovao"

>> Saucha je Uskoku donio nove dokaze: Sam sam otkrio da dvije osobe s popisa nisu putovale nigdje

Internu istragu o dnevnicama koje su isplaćivane nakon mandata Zorana Milanovića premijer Plenković povjerio je dvojici bliskih suradnika koji su je proveli u  potpunoj diskreciji. Istraga se provodila na takav način jer se nije moglo znati tko bi sve mogao biti uključen u malverzacije s dnevnicama za službena putovanja.

Nakon što je premijer po završetku interne istrage svojih suradnika shvatio da sumnjivih putovanja ima i u njegovu mandatu, o svemu je obavijestio DORH. O cijeloj situaciji osobno je obavijestio i državnog odvjetnika, a jučer su zajedno održali konferenciju za medije.

"Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima odnosno dnevnicama, zamolio sam nadležne službe u okviru Vlade da, uz slučaj trojice Milanovićevih savjetnika, pogledaju temeljito i ostale putne naloge. Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji i cijeli niz drugih nepravilnosti. Stoga sam, ponukan navedenim saznanjima, o nastaloj situaciji obavijestio državnog odvjetnika. Zamolio sam Cvitana da DORH preuzme cijeli slučaj i da se istraže svi putni nalozi", rekao je Plenković na jučerašnjoj konferenciji.


DORH je, kako je potvrdio Cvitan, preuzeo istragu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u Vladi najavljuju revidiranje cijelog procesa isplate putnih naloga u kojem je, slikovito rečeno, previše ruku- od Banskih dvora do Ureda za opće poslove (UZOP) koji putne naloge isplaćuje za Sabor, Vladu i Ured predsjednice Republike. Stoga je, kako doznajemo, moguć i potpuno novi ustroj Vlade.

U Vladu stigla još 2004. godine

Index je ranije pokušao doznati tko ovjerava putne naloge i što točno Sandra Zeljko radi u Vladi RH. Iz Vlade su odgovorili da putne naloge za premijera potpisuje glavna tajnica, dok iste za zaposlenike potpisuje predstojnik Ureda predsjednika Vlade. Po završetku putovanja, putni nalog i obračun potpisuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske osobno.

"Svaki putni nalog posebno se provjerava.", kazali su nam iz Vlade prije desetak dana.

"Gospođa Sandra Zeljko je, sporazumom između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Glavnog tajništva Vlade Republike Hrvatske, premještena u Vladu 5.4.2004. godine, gdje i sada radi kao administrativna tajnica.

Prema Zakonu o državnim službenicima, državni službenik može po potrebi službe biti premješten na drugo radno mjesto u istom ili drugom državnom tijelu, u istom ili drugom mjestu rada, ali samo na radno mjesto unutar iste kategorije te iste ili približne složenosti poslova.

Uvjeti za radno mjesto administrativne tajnice su srednja stručna sprema i položen državni stručni ispit, a gospođa Zeljko ispunjava oba navedena uvjeta.", stoji u odgovoru na naš upit ima li Sandra Zeljko potrebnu stručnu spremu te što radi u Vladi.

Saucha sam otrkio neke sporne naloge

Milanovićev bliski suradnik, Tomislav Saucha, u intervjuu za Nacional je otkrio da je već u petak išao u Uskok kako bi predao nove dokaze, no tamo nije bilo nikoga tko bi ga mogao primiti. Zato se na isto mjesto uputio i u ponedjeljak ujutro, ponijevši popis putovanja za 2016. godinu, točnije za razdoblje u kojem više nije bio u Uredu Vlade. Napomenuo je i to da dvije osobe s popisa nisu bile na niti jednom putovanju!

"Danima sam gledao popis. Bilo mi je čudno. Tamo su bila imena ljudi koji obično nisu putovali. A onda sam primijetio da su većina putovanja bila u Švicarsku", rekao je Saucha.
 

Pročitajte više