Tajnica u Kosoričinom ministarstvu za 5.000 kuna braniteljima "sređivala" novčanu pomoć

TAJNICA u Ministarstvu hrvatskih branitelja tražila je od poznanika Aleksandra Aćimovića da pronađe što više nezaposlenih branitelja, te da ih nagovori da podnesu zahtjev za nepovratnim jednokratnim poticajem u visini od 20.000 kuna.

Nakon što bi to učinili, branitelji bi dobili po 10.000 kuna, jer bi 5.000 uzeo Aćimović, a 5.000 je tražila tajnica Maja Habljak.

Na temelju izjava dvojice branitelja i priznanja Aćimovića policija je pokrenula predistražni postupak.

“Ne mogu ništa reći dok istraga ne pokaže što je istina. Točno je da su oni prijavili da je naša djelatnica primala mito, ali moramo sve to ispitati” – rekao je za Novi list glasnogovornik Ministarstva Berislav Živković.

Aćimović je izjavio kako je nagovorio pet svojih poznanika da podnesu zahtjev, a pomogao im je i oko rješavanja zahtjeva.

“Kada bi im se odobrio kredit, meni bi dali punomoć da dignem novac. Od 20 tisuća kuna 10 tisuća kuna sam davao njima, sebi bih ostavio 5 tisuća kuna, a 5 sam davao Maji Habljak. Je li ona taj novac davala nekome u komisiji ili je sve zadržavala za sebe, to ja ne znam.” - rekao je Aćimović za Jutarnji list, koji dodaje da je Aćimović isto ispričao i USKOK-u.

Prije nego su se javili USKOK-u Aćimović i dvojica branitelja kontaktirali su Maju Habljak koja im je, kako tvrde, prvo počela prijetiti, a zatim i nuditi po 10 tisuća kuna da o svemu šute. No, ipak su odlučili progovoriti i tražiti pomoć od nadležnih institucija.

Aćimović tvrdi kako je odlučio priznati istinu jer su mu prijatelji branitelji dobivanjem poticaja izgubili pravo na sva svoja socijalna davanja, a to nije znao prije nego što su dobili novac.

Pročitajte više