Tajno izvješće austrijskih obavještajaca: Izbjeglička kriza prijeti unutarnjoj sigurnosti

Ilustracija: Hina

DRUŠTVENIM mrežama se širi tajni dokument austrijskog ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosnih službi koji analizira aktualnu izbjegličku krizu i migracijske tokove prema EU sa zaključkom da nastavak priljeva predstavlja prijetnju unutarnjoj sigurnosti.

Tajni dokument, koji je poslan na uvid vlastima u Bavarskoj sugerira da će zbog "prijetnji održavanju javnog reda, mira i sigurnosti trebati masivan porast broja policijskog osoblja" pogotovo u sprječavanju ilegalnih prelazaka granica.

Dokument ističe rizike koji sežu o porasta "međuetničkih i međureligijskih sukoba između migranata i izbjeglica" do opasnosti od "masivne destabilizacije" kontinenta.

Analiza nudi detaljni pregled različitih ruta koje izbjeglice koriste i sugerira niz razloga zbog kojih se očekuje nastavak snaženja njihova priljeva na gotovo svim područjima, a pogotovo u Grčkoj. Posebno je istaknuta situacija na granici Turske i Sirije uz ocjenu da postoji potencijal za "masivnu destabilizaciju", uz ocjenu da bi i turski Kurdi mogli krenuti prema Europi.

Autori izvješća (.pdf na njemačkom jeziku) pišu da u Turskoj vjerojatno boravi oko četiri milijuna izbjeglica iz Iraka i Sirije, od kojih je tek 10 posto zbrinuto u adekvatnim centrima i kampovima i da bi izostanak pomoći ili nedjelovanje međunarodne zajednice moglo brzo dovesti do još snažnije migracije prema Europi.

Pročitajte više