Tajno snimljene poruke Josipe Rimac, spominje se državni tajnik i "njegov šef"

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

DETALJI istrage koja se vodi protiv Josipe Rimac te novog osumnjičenog Domagoja Validžića, bivšeg državnog tajnika u ministarstvu Tomislava Ćorića, spominju i "njegovog šefa". Nije isključeno i da se pri tome misli na samog Tomislava Ćorića, javlja Telegram

Moguće da je Rimac spominjala u komunikaciji i ministra Tomislava Ćorića

Naime, istražitelji sumnjaju da su Validžić i Rimac zajedno trebali pomoći tvrtki C.E.M.P. da električnu energiju iz vjetroparka Krš Pađene prodaje državi po višoj cijeni. Upravo u tom kontekstu spominje se i Validžićev "šef".

U korupcijsku mrežu planiralo se uvesti i državnog tajnika Ivu Milatića

Uz to, Validžić je u korupcijsku mrežu planirao uvesti i svog kolegu Ivu Milatića, koji je tad bio državni tajnik zadužen za energetiku. Sumnja se da je njemu trebao dati na potpis odluku kojom bi tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike omogućilo C.E.M.P.-u prodaju skuplje struje. Tim potezom, smatraju istražitelji, C.E.M.P. bi nezakonito zaradio goleme iznose. Proizlazi to iz tajno snimljene komunikacije Josipe Rimac i ostalih suokrivljenika koju je USKOK priložio kao dokaz u proširenoj istrazi.

Direktor C.E.M.P.-a Dragan Stipić, koji je pod istragom zajedno s vlasnikom te tvrtke Milenkom Bašićem i Josipom Rimac koja ih je povezala s Validžićem, snimljen je sredinom ožujka ove godine kako govori da bi tako godišnje dodatno zaradili čistih pet milijuna eura. Odluka u konačnici nije potpisana jer je Rimac u međuvremenu uhićena.

C.E.M.P. je želio sklopiti ugovor za prodaju skuplje struje

Da bi se razumio ovaj potez potrebno je znati da proizvođači izvora obnovljive energije imaju pravo na uvećane otkupne cijene za do 15 posto u slučaju da pridonose razvoju lokalne zajednice. No C.E.M.P. do sada nije uspio dobiti 15-postotnu višu cijenu jer je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) zaključio da ono što su uložili u Hrvatsku tijekom gradnje vjetroparka zaslužuje uvećanje od nešto manje od 9,5 posto. 

No Bašić i Stipić željeli su 15 posto, a Josipa Rimac trebala im je to omogućiti. C.E.M.P. je na odluku HROTE-a podnio žalbu, a Validžić im je u tome pomagao, dok je Rimac posredovala između njega i čelnih ljudi C.E.M.P.-a.

Tajno je zabilježena poruka u kojoj Ćorićevom pomoćniku javlja da je "ona koja tamo mudruje", a USKOK vjeruje da misli na voditeljicu Odjela obračuna i planiranja sustava poticaja i premija HROTE, Senku Klepo. Validžić joj odgovara da je "ona teška". I on je, sumnja se, mislio upravo na gospođu Klepo iz HROTE-a.

Rimac je Stipiću javila da je bila s Domagojem i njegovim "šefom"

Josipa Rimac navodno je u jednom trenutku pokušavala utjecati i na samog šefa HROTE-a Borisa Abramovića te je, navodi USKOK među dokazima, javila Validžiću da je "prijatelj bio s njim pa je sada puno razumniji". U jednoj od poruka Rimac je Stipiću javila da je bila s Domagojem i njegovim "šefom". U nastavku te poruke Rimac objašnjava kako u Ministarstvu još razmišljaju hoće li C.E.M.P.-ovu žalbu vratiti HROTE-u ili će Ministarstvo donijeti odluku.

U slučaj se uključila i Ankica Mamić

A negdje početkom svibnja u slučaj se umiješala i poznata komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. "Koji k…. Mamićka ide kod Ive Milatića??? Ako misliš da ona može tamo nešto, a ja ne, zajebali ste se… neću opstruirati, ali nek ona nadalje rješava", piše, kako navodi USKOK, Josipa Rimac Stipiću. On joj, prema podacima iz istrage, uzvraća da je Ankica Mamić dobra s Kristinom i da "Kristinu treba riješiti".

Odluka nije potpisana jer je Rimac uhićena

Desetak dana kasnije Rimac je Bašiću javila kako su u Ministarstvu našli pravni temelj za potpisivanje odluke u korist C.E.M.P.-a, a on je moli da se požure.
"Objasnit ćemo ovom vinaru da su izbori i da je važno to sad riješiti, i da je njemu važno pozicionirati se, i da ga se neće zaobići i zaboraviti, svašta nešto, i da to brzinom munje riješi", stoji u snimljenoj komunikaciji Josipe Rimac iz koje su istražitelji zaključili da je govorila o državnom tajniku Ivi Milatiću, budući da ga je i ranije spominjala u kontekstu prodaje vina. Od njega se, kako joj je najavio pomoćnik Validžić, očekivalo da potpiše spornu odluku. No do toga nije došlo jer je Rimac uhićena.

Pročitajte više