Tajno snimljeni razgovor Nijemaca otkriva: Britanski vojnici su već u Ukrajini

Foto: EPA

Britanski vojnici su "na terenu" u Ukrajini i pomažu kijevskim snagama u ispaljivanju dalekometnih projektila Storm Shadow, proizlazi iz audiosnimke razgovora u kojem su sudjelovali časnici Luftwaffea, njemačkih zračnih snaga, piše Guardian.

Nakon što se audiosnimka prošlog tjedna pojavila u ruskim medijima Kremlj je poručio da se radi o dokazu izravne umiješanosti "kolektivnog zapada" u rat u Ukrajini. Podsjetimo, audiosnimku je prošlog petka objavila Margarita Simonjan, urednica informativnog kanala Russia Today (RT), koji je pod kontrolom Kremlja. 

Njemačka je naknadno potvrdila autentičnost audiosnimke na kojoj časnici Luftwaffea raspravljaju o tome kako bi se njemačke rakete Taurus mogle upotrijebiti za pokušaj dizanja u zrak Kerčkog mosta koji povezuje Rusiju s okupiranim poluotokom.

Šef Luftwaffea: Britanci imaju ljude na terenu

Tijekom razgovora, general pukovnik Ingo Gerhartz, šef Luftwaffea, opisuje kako Britanija surađuje s Ukrajinom na lansiranju raketa Storm Shadow protiv ciljeva do 400 kilometara iza ruskih linija. "Kada se radi o planiranju misije, znam kako to Englezi rade. Oni imaju nekoliko ljudi na terenu, oni tako rade, Francuzi ne", naveo je. 

Uobičajeno je da se obavještajni podaci, oprema i podrška iz pozadine prenose jedinicama raspoređenim na prednjoj strani, ali Gerhartz sugerira da je britanski pristup dublji, uključujući podršku na licu mjesta.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da procurjeli razgovori "još jednom naglašavaju izravnu upletenost kolektivnog Zapada u sukob u Ukrajini". Njemački ministar obrane Boris Pistorius odgovorio je optuživši Moskvu da vodi "informacijski rat" protiv Zapada. 

Audiosnimka objavljena na Telegramu

Više se ne sumnja u autentičnost 38-minutnog razgovora koji se vodio prije petnaestak dana na relativno nesigurnoj platformi Webex. Čini se da su ga hakirali Rusi koji su ga proslijedili urednici RT-a da ga u petak objavi na Telegramu.

Tobias Ellwood, bivši predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, smatra da je curenje bilo neugodno za Berlin. Ipak, tvrdi da je Rusija vjerojatno znala za britansku prisutnost s obzirom na intenzitet svojih špijunskih aktivnosti.

"Međutim, to ne bi trebalo spriječiti neke ozbiljne razgovore koji se vode u diplomatskim koridorima između Njemačke i Britanije i zapravo NATO-a", rekao je. Istaknuo je kako je potrebno utvrditi zašto se ovo uopće dogodilo. 

Britanija je prošli utorak prvi put potvrdila prisutnost "malog broja osoblja" u Ukrajini, iako nije rekla kakve zadatke osoblje obavlja zbog zabrinutosti da bi Moskva bilo kakvo potencijalno borbeno uključivanje mogla smatrati eskalacijom. 

Scholz ne želi riskirati

Njemački kancelar Olaf Scholz je prije točno tjedan dana objavio da neće isporučiti projektile Taurus Ukrajini jer bi to zahtijevalo prisutnost Nijemaca, sličnu onoj Britanaca i Francuza, koji bi bili angažirani na "načinu kontrole ciljeva napada". 

Scholz ne želi riskirati da Berlin postane "sudionik u ratu" čak i ako bi vojnici bili bazirani u Njemačkoj. "Njemački vojnici se ni u jednom trenutku i ni na jednom mjestu ne mogu povezati s ciljevima koje ovaj sustav (Taurus) postiže", objasnio je. 

Gerhartz i tri druga njemačka časnika na audiosnimci razgovaraju o Scholzovoj odluci i kako bi je mogli zaobići. Sve se odvija prije 30-minutnog sastanka koji zapovjednik zračnih snaga ima s ministrom obrane Pistoriusom. 

Dolaze do zaključka kako bi brza isporuka i uporaba projektila u neposrednoj budućnosti bila moguća samo ako bi bili uključeni njemački vojnici. Obuka za korištenje Taurusa kako bi se izbjeglo slanje njemačkih vojnika na ukrajinsko tlo razmatrana je kao mogućnost, ali bi bili potrebni mjeseci pripreme. 

Raspravljalo se o uništenju Krimskog mosta

Rakete Taurus imaju maksimalni domet od 500 kilometara, što je više od Storm Shadowa. Tijekom razgovora, njemački časnici komentiraju potencijalne ciljeve za Taurus, uključujući "most na istoku" za koji se kaže da je teška meta s "relativno malim" stupovima.

Opis odgovara strateškom Kerčkom mostu, ključnoj opskrbnoj ruti do ruskog okupiranog Krima. Ukrajinci još uvijek nisu uspjeli uništiti spomenuti most, unatoč brojnim više ili manje uspješnim napadima. Njemački časnici zaključuju da bi bilo tehnički izvedivo dići most u zrak, ali bi za to moglo biti potrebno "10 do 20 projektila".

Roderich Kiesewetter, oporbeni demokršćanski ekspert za obranu, rekao je da je Rusija otkrila sastanak u ovom trenutku kako bi konkretno "potkopala isporuku njemačkog Taurusa". Sugerirao je da je do curenja informacija došlo i "kako bi se javni razgovori skrenuli" s drugih pitanja, uključujući smrt Alekseja Navalnog.

Pročitajte više