Tajvan: Chen Shui-Bian službeno proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora

TAJVANSKO središnje izborno povjerenstvo u petak je službeno proglasilo dosadašnjeg predsjednika Chen Shuibiana pobjednikom predsjedničkih izbora održanih 20. ožujka.

Priopćenje u kojem je službeno objavljena Chenova pobjeda dva put je stavljeno na oglasnu ploču u zgradi gdje zasjeda povjerenstvo, ali su ga skinuli demonstranti, prikazala je televizija.

Demonstranti su u petak na silu prodrli u zgradu prije službenog proglašenja rezultata.

Većina demonstranata, koji su nosili tajavanske zastave i zastave oporbenog Kuomintanga (KMT), bila je zatvorena u predvorju zgrade dok je trajao sastanak dužnosnika povjerenstva.

Kuomintang i njegov kandidat Lien Chan osporavaju ponovni izbor Chena koji je na izborima pobijedio s prednošću od 0,22 posto, tvrdeći da mu je popularnost donio pokušaj atentata u kojem je lakše ozlijeđen večer prije izbora.

Istodobno na zasjedanju tajvanskog parlamenta, koje je bilo posvećeno rasparavi o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića, nije postignut nikakav sporazum.

Predsjednik Chen je predložio amandman na zakon koji bi omogućio ponovno prebrojavanje glasačkih listića do kraja idućeg tjedna, ali KMT želi nastaviti borbu pred vrhovnim sudom koji ima šest mjeseci za izjašanjavnje i još šest mjeseci za mogući priziv.

Osim toga, tajvanska je policija u petak objavila video-snimku osobe za koju se sumnja da je 19. ožujka pucala na predsjednika i zamjenicu predsjednika, što je oporba ocijenila montiranim pokušajem atentata kako bi se osigurao ponovni izbor Chena.

Pročitajte više