Tajvan se žalio da ne može do cjepiva zbog Kine, SAD će mu donirati 750 tisuća doza

Foto: EPA

SJEDINJENE Države će donirati Tajvanu 750.000 doza cjepiva protiv koronavirusa u sklopu plana raspodjele cjepiva u svijetu, kazala je danas američka senatorica Tammy Duckworth.

Tajvan se suočava sa skokom u broju zaraženih, ali je pogođen i s nedostatkom cjepiva. Tajvan je procijepio samo tri posto od 23.5 milijuna stanovnika, a većina je dobila samo prvu dozu cjepiva.

Duckworth je istaknula da će Tajvan dobiti 750.000 doza cjepiva u sklopu prve dostave američkih donacija. Duckworth je to kazala u zračnoj luci Songshan, u središtu Taipeija, nakon dolaska u kratki posjet s kolegama senatorima Danom Sullivanom i Christopherom Coonsom.

"Za SAD je bilo od presudne važnosti da Tajvan bude uključen u prvu skupinu koja će dobiti cjepiva, jer prepoznajemo vašu hitnu potrebu te cijenimo naše partnerstvo", rekla je Duckworth na konferenciji za medije.

Tajvan se žali da ga Kina pokušava spriječiti u nabavi cjepiva

Nije navela koja će cjepiva i kada dobiti Tajvan.

Senatori, koji su inače na Tajvan stigli brodom američkog ratnog zrakoplovstva, također će se sastati i s predsjednikom Tajvana Tsai Ing-wenom, kako bi raspravljali o sigurnosnim i drugim pitanjima.

Tajvan se žalio na Kinu, koja taj demokratski otok svojata kao svoj teritorij, da pokušava spriječiti Tajvan u nabavi cjepiva iz međunarodnih izvora, a što je Peking odbacio.

Japan je u petak Tajvanu besplatno isporučio 1.24 milijuna doza cjepiva AstraZenece, što je gotovo udvostručilo količinu cjepiva koju je Tajvan do sada dobio.

Pročitajte više