Talibani krenuli u osvajanje sjeverozapada Pakistana

POKAZUJUĆI kako im je nedavni dogovor o primirju služio samo kao uspostavljanje snažne baze operacija, pakistanski su militanti iz doline Swat pojačali svoje aktivnosti na sjeverozapadu zemlje s patrolama, propovijedima i utjeravanjem straha u kosti lokalnog stanovništva.

Prošli je tjedan pakistanski predsjednik s militantima iz Swata potpisao dogovor koji obuhvaća dolinu, kao i administrativnu diviziju Malakand, ogromno područje na sjeverozapadu Pakistana koje graniči s Afganistanom i plemenskim područjima Pakistana u kojima su talibani i Al Qaida uspostavili svoju bazu operacija.

Primirje, šmimirje...

Na primirju je inzistirala vlada, nemoćna da se izbori s dvogodišnjom pobunom koja bjesni Swatom, a u kojoj u jednakoj mjeri sudjeluju talibanske frakcije, kao i lokalni militanti. Dogovor je da će se u Malakandu uvesti šerijat u zamjenu za primirje s talibanima.

Vlada tvrdi kako će im dogovor omogućiti ponovno uspostavljanje kontrole nad područjem, tako što će se pobunjenicima oduzeti mogućnost da traže uvođenje šerijata. Ipak, takav je argument prenaivan da bi itko zaista povjerovao u njega. Prava je istina da je pakistanska vojska došla do točke pucanja, a 100 tisuća vojnika koji u Swatu nisu mogli ugušiti pobunu izgubili su volju za ratovanjem.

Kritičari dogovora, među njima i dužnosnici američke vlade i vojska, upozoravaju kako bi Swat mogao biti prva kula koja je pala, te kako bi se mogao pokrenuti domino efekt koji će dovesti i do pada glavnog grada Islamabada, udaljenom oko 150 kilometara od Swata.

Talibani su mirni od veljače, kad je s vladom postignut dogovor. Do prošlog tjedna, kad je dogovor stupio na snagu, nisu pokretali velike operacije i u javnosti nisu pokazivali oružje. No, nakon što je glavni talibanski vođa u dolini Swat, Maulana Fazullah, u jučerašnjoj propovijedi naredio ponovni početak aktivnosti, talibani su izvadili oružje i ponovno počeli patrolirati dolinom. Fazullah je danas naredio povlačenje svojih boraca.

Namjerili se na ostatak regije

No, čini se da su se talibani namjerili na Buner, regiju koja graniči s jugom doline Swat, u kojoj su pokrenuli barem jedan sukob sa stanovnicima. Stanovnici su prestrašeni i nitko ne želi davati izjave novinarima, ali Associated Press je uspio saznati kako su talibani ušli na područje u velikim brojevima, počeli postavljati cestovne blokade, preko radija emitirati islamističke propovijedi, te okupirati kuće bogatih zemljoposjednika.

Lokalne starješine pregovaraju s talibanima. Čini se da talibani zasad ne planiraju velike akcije, te da je ovo obnavljanje aktivnosti samo pokazivanje snage. Ipak, počinje se događati upravo ono čega su se svi bojali. Svi se nerado prisjećaju dogovora koji je prije nekoliko godina s islamistima u provinciji Waziristan sklopio bivši Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf. Waziristan je sada praktički autonomna islamistička regija, koja rado prihvaća talibane i Al-Qaidu, i nad kojoj pakistanska vlada ne može uspostaviti nikakvu kontrolu.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više