Talibani nakon 7 mjeseci otvorili škole za djevojke, jednu zatvorili isti dan

VIŠE OD sedam mjeseci nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu i uvođenja strogih pravila ponašanja za žene, talibani su ponovno u nekoliko pokrajina dopustili djevojkama da pohađaju srednju školu.

U Afganistanu su tijekom pandemije covida-19, kada su talibani preuzeli vlast prošlog kolovoza, bile zatvorene sve škole. No dva mjeseca nakon preuzimanja vlasti dječacima je ponovno dozvoljeno da idu u škole, kao i djevojčicama mlađim od 12 godina.

Rekli djevojkama da se vrate kućama

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je da će danas u nekoliko pokrajina, uključujući glavni grad Kabul, ponovno početi s radom srednje škole za djevojke. Škole u južnoj regiji Kandahar, religioznom središtu talibana, neće se otvoriti do sljedećeg mjeseca. Nije naveden razlog za tu odluku.

Novinari AFP-a pratili su jutros situaciju s ponovnim otvaranjem škola u Afganistanu. Naveli su kako su stotine djevojaka u 7 sati ujutro stigle u srednju školu Zarghona, jednu od najvećih u glavnom gradu.

No ubrzo je na vrata došao učitelj i naredio svim djevojkama da se vrate kućama, što je izazvalo pomutnju među učenicama. U školi Rabia Balkhi, također u Kabulu, ispred ulaza su se pojavili deseci djevojčica, koje su čekale da ih se pusti unutra.

"To je naša odgovornost, da mladim ljudima omogućimo obrazovanje"

Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da je vlada oduvijek namjeravala ponovno otvoriti srednje škole i da to nije napravila zbog međunarodnog pritiska.

"Ne otvaramo ponovno škole kako bismo zadovoljili međunarodnu zajednicu niti to činimo da bismo dobili priznanje od svijeta. To je naša odgovornost, da mladim ljudima omogućimo obrazovanje", rekao je Aziz Ahmad Rayan, glasnogovornik ministarstva.

Talibanski režim inzistira da djevojčice u dobi od 12 do 19 godina ne pohađaju mješovite razrede, odnosno da idu u školu za djevojke i da ih se podučava u skladu s islamskim principima.

Pročitajte više