Talibani napali hrvatske vojnike u Afganistanu, jedan poginuo, dvojica ranjena

Foto: FAH

KAKO su izvijestili na izvanrednoj konferenciji za medije u MORH-u, danas ujutro došlo je do napada bombaša samoubojice na vozilo hrvatskih vojnika u Kabulu, u Afganistanu.

Novinarima se obratio ministar Krstičević.

"Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom vlade, oni su upoznati s ovim događajima", izvijestio je ministar Krstičević.

Naknadno je objavljeno da je teško ozlijeđeni vojnik preminuo. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Napad bombaša samoubojice

Na presici su objavljeni i detalji tragedije.

"Naš tim je u 8.15 krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopnih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu Lyon gdje su išli pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću.

U 8.45 na glavnoj cesti ispred kampa Lyon došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozlijeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći", objavio je brigadni general Krešimir Tuškan.

Dodao je kako bi posljedice bile puno teže da vozilo nije bilo oklopljeno.

Na presici je istaknuto i kako naši vojnici sudjeluju u mirovnim misijama te kako ozlijeđeni vojnici nisu sudjelovali u borbenim misijama.

Ranjeni mladi vojnici

Robert Kranj je u ime svih pripadnika OS-a i načelnika Glavnog stožera izrazio žaljenje.

 "Svi naši vojnici u Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbenim operacijama. Pomažu organiziranju afganistanskih sigurnosnih snaga pa je ovaj napad teško razumljiv. Unatoč svim pripremama događaju se ovakve situacije, nadam se da će se svi vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj", rekao je i pojasnio kako će vojnike, čim to bude moguće, dovesti u Hrvatsku.

"Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod obitelji stradalih. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti", kazao je ministar Krstičević.

Objavljeni detalji o stradalim vojnicima

Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik koji je zadobio ozljedu glave  od koje je na kraju preminuo je 1992. godište. Iz Sesveta je, a u sustavu Hrvatske vojske je pet godina. Ovo mu je bila prva međunarodna misija. Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište. On je u sustavu HV-a također 5 godina.

Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special Operation Advisory Group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening-centru za specijalnu policiju.

Plenković: Radit ćemo na tome da vojnici što prije dođu u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković osudio je u srijedu napad bombaša-samoubojice u Kabulu u kojem su teško ranjena tri hrvatska vojnika te je istaknuo da će raditi na tome da vojnici što prije dođu u Hrvatsku.

"Dopustite mi da izrazim u ime Vlade žaljenje zbog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici HV-a koji djeluju u okviru misije "Odlučna potpora" - to je NATO-ova operacija koja ima za cilj da obučava, savjetuje i bude potpora afganistanskim snagama sigurnosti", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Plenković je pritom osudio napad koji se dogodio, a u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika. Jedan je dobio teške ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a druga dvojica su također dobila teške ozljede - jedan ima ozljedu noge, drugi ozljedu ruke.

"Osuđujemo napad koji se je dogodio. Naši su časnici HV-a u kontaktu s obiteljima hrvatskih vojnika, njima se pruža medicinska pomoć", istaknuo je Plenković.

Dodao je da dosad nije zabilježen ovakav napad s ovakvim posljedicama.

"U svakom slučaju u ovom incidentu - prvom ovakve vrste i razmjera u šesnaestogodišnjoj prisutnosti pripadnika HV-a, najprije u okviru operacije ISAF, a sada i u okviru operacije "Odlučna potpora", 99 naših pripadnika je trenutno u Afganistanu, nismo do sada zabilježili ovakav napad s ovakvim posljedicama", rekao je premijer. 

Naglasio je da će javnost biti izviještena o svemu što će se dalje zbivati sa zdravstvenim stanjem trojice ozlijeđenih vojnika u trenutku kada to bude primjereno i kada liječnici procjene te je najavio da će vlada raditi na tome da oni što prije dođu u Hrvatsku. 

Što znamo o kontingentu čiji su vojnici ranjeni?

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON), čija su trojica pripadnika ranjena u srijedu ujutro u napadu bombaša samoubojice u Kabulu, boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije Odlučna potpora, a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan otišao je i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s devetim hrvatskim kontingentom, koji se trenutno nalazi u području misije Odlučna potpora, ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad. 

Medved: Napad na vojnike znak koliko je stanje u Afganistanu opasno

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u srijedu žaljenje zbog stradanja hrvatskih vojnika u Afganistanu, poručivši da su oni sposobni i opremljeni, ali da je jutrošnji napad u kojemu su stradala tri vojnika dokaz da je stanje u Afganistanu još uvijek opasno.

"Hrvatski vojnici su sposobni i opremljeni, ali ovo je dokaz koliko je ta misija opasna i koliko je stanje u Afganistanu još uvijek opasno", kazao je Medved nakon sjednice vlade, izrazivši žaljenje zbog napada na vozilo HV-a u Kabulu u kojemu su jutros stradala trojica vojnika. 

"Izražavam nadu i želju za njihov oporavak i povratak u domovinu i da se više nikad ne desi takvo stradavanje", kazao je ministar koji je izjavu dao prije nego što je objavljeno da je najteže ozlijeđeni vojnik preminuo.

Upitan kako se može povećati sigurnost hrvatskih vojnika, Medved je odgovorio kako zna da Ministarstvo obrane analizira okolnosti te poduzima sve kako bi omogućila sigurnost hrvatskih vojnika u misijama.

Pročitajte više