Talijani mogu saditi marihuanu: Italija dekriminalizirala korištenje u terapeutske svrhe

Foto: Shutterstock

TALIJANSKA je vlada u petak prihvatila uredbu kojom se dekriminalizira niz malih prekršaja, među kojima kršenje uvjeta korištenja marihuane u terapeutske svrhe.

"Ne radi se o dekriminaliziranju prekršaja za one koji uzgajaju marihuanu na terasi, već bi kaznena djela postala administrativni prekršaji za one koji su dobili dozvolu za uzgoj marihaune u terapeutske svrhe, a ne poštuju dobivene upute", rekao je ministar pravosuđa Andrea Orlando.

Oni koji nemaju specijalnu dozvolu za uzgoj marihuane u terapeutske svrhe će biti kažnjeni kaznom do godine dana zatvora i novčanom kaznom.

Ta reforma treba rasteretiti kazneni sustav, kako bi sankcije bile učinkovitije. Tako će i vožnja bez vozačke dozvole, ali ne i ponavljanje tog prekršaja, prijeći iz kategorije kaznenog djela u administrativni prekršaj, iako globa postaje veća. Do sada je iznosila između 2200 do 9000 eura, a sada prelazi na između 5000 i 30.000 eura.

Uvrede, opscenosti, iskorištavanje tuđe lakovjernosti i falsificiranje dokumenata prelaze također u područje administrativnih prekršaja.

U srpnju 2015. godine je više od 200 zastupnika uložilo prijedlog zakona legalizacije uzgoja male količine kanabisa za osobnu upotrebu.

Pročitajte više