Talijanska policija uhapsila džihadista koji je planirao napad kamionom, pogledajte snimku

Screenshot: YouTube
 
TALIJANSKA protuteroristička policija uhitila je danas talijanskog državljanina marokanskog podrijetla tvrdeći da je simpatizer Islamske države koji je planirao napad kamionom.
 
Riječ je o najnovijem u nizu uhićenja osumnjičenih pristaša islamističkog terorizma u Italiji ovaj mjesec.
 

Elmahdi Halili (23), uhićen u Torinu, "proučavao je kako pripremiti kamion za napad", rekao je načelnik policije Francesco Messina. "Učio je kako koristiti nož i proučavao gdje i kako napasti."
 
U Londonu prošle godine tri slična napada
 
Teroristi su u Londonu prošle godine izveli tri slična napada. Godine 2016. deseci ljudi stradali su u takvim napadima u Nici i Berlinu.
 
Policija je kazala da je Halili 2015. dobio dvogodišnju uvjetnu kaznu zatvora zbog "poticanja na terorizam" putem internetske stranice na kojoj je hvalilo Islamsku državu i napade koje je počinila u Europi.
 

Meta policijske akcije danas bili su i njegovi suradnici, stranci i Talijani, od kojih su neki prešli na islam i bili su dio "kampanje radikalizacije". Njihov broj nije poznat.
 
Sigurnosna prijetnja Italiji veća no ikad
 
U intervjuu za Stampu, talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti rekao je da je sigurnosna prijetnja Italiji od pristaša Islamske države veća nego ikad. Pripisao je to povratku stranih boraca u Europu preko Italije nakon poraza Islamske države u Siriji i Iraku.
 
Policija je jučer u Foggiji na jugu zemlje uhitila muškarca rođenog u Egiptu pod sumnjom da je član Islamske države i da indoktrinira djecu u kulturnom centru koji je vodio. Policija tvrdi da ih je ohrabrivao da ubijaju nemuslimane.
 
Uz to, sredinom ožujka policija je po dojavi FBI-a uhitila muškarca latvijskog podrijetla koji je planirao napad improviziranim eksplozivnim napravama. Razmišljao je o napadu na vrtić.
 
Italija je ove godine protjerala 29 stranaca, većinom muslimana, koje je smatrala prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti. Prošle godine protjerano ih je bilo ukupno 132.

Pročitajte više