Talijanska premijerka odbacila koaliciju desničarskih stranaka u EU parlamentu

Foto: EPA

Dvije paneuropske krovne skupine na krajnje desnom političkom spektru ne planiraju spajanje, ali imaju puno prostora za suradnju u ključnim područjima, rekla je danas talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Nagađanja o preslagivanju europskih političkih grupacija su uslijedila nakon što je iz zastupničkog kluba populističkih desničara u Europskom parlamentu Identitet i demokracija (ID) izbačena krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AFD).

Stranka "Braća Italije" talijanske premijerke dio je kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i talijanska čelnica je ranije rekla da vidi dodirne točke s elementima ID-a, ali ne i AfD-a.

Međutim, Meloni je rekla da ne očekuje nikakve promjene u ustrojstvu desnog tabora u Europi. "Nema nikakvog ujedinjenja na vidiku između ECR-a i ID-a. To, međutim, ne znači da te dvije grupacije ne mogu surađivati na nekim pitanjima, što se već događa", rekla je Meloni na gospodarskom forumu u Trentu.

"Postoje zajedničke točke"

Očito, dodaje Meloni, "postoje zajedničke točke, ponajprije kada se radi o borbi protiv ilegalnih migracija, pragmatičnijeg pristupa tranzicijama, osobito zelenoj tranziciji, te obrani europskog kulturnog identiteta".

Jedan od glavnih saveznika Giorgie Meloni, Lega, je dio ID-a, dok je njezin drugi koalicijski partner, Forza Italia, član glavnostrujaške grupacije desnog centra - Europske pučke stranke (EPP).

Uoči izbora za Europski parlament u lipnju, Meloni je rekla da na europskoj razini želi replicirati savez koji drži njezinu vladu u Rimu.

"Mislim da ima prostora za promjenu, posebno s obzirom na mogućnost stvaranja raznih većina nego što smo ih imali do sada", rekla je Meloni, jasno pozvavši EPP, ECR i ID na suradnju u sljedećem sastavu EP-a.

No taj se scenarij ne doima kao izgledan jer je EPP više puta isključio mogućnost suradnje s klubovima zastupnika u ID-u, posebno s Nacionalnim okupljanjem pod palicom Marine Le Pen.

Pročitajte više