Talijanska vlada će kažnjavati uporabu stranih riječi. Kazne će ići do 100.000 eura

Ilustracija: EPA

PREMA novom zakonu koji je predstavila stranka Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, Talijani koji koriste engleske i druge strane riječi u službenoj komunikaciji mogli bi se suočiti s kaznama do 100.000 eura. Zakon je predstavio član donjeg doma talijanskog parlamenta Fabio Rampelli, a premijerka je podržala njegov prijedlog. 

Iako zakon obuhvaća sve strane jezike, posebno je usmjeren na "anglomaniju" ili korištenje engleskih riječi. Nacrt zakona navodi da engleske riječi "ponižavaju i umrtvljuju" talijanski jezik dodajući da je to još gore jer Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio EU, piše CNN.

"Nije stvar mode jer moda prolazi"

Prijedlog zakona, koji tek treba ići na parlamentarnu raspravu, zahtijeva od svih koji obnašaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pisano i usmeno znanje talijanskog jezika i da vladaju njime". Također, zabranjuje korištenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mjesta u tvrtkama koje posluju u zemlji.

Dodatno, strani subjekti bi prema novom zakonu morali imati izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na talijanskom jeziku. "Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posljedice za društvo u cjelini", navodi se u nacrtu zakona. Prvi članak zakona jamči da čak i u uredima za strance koji ne govore talijanski to mora biti primarni jezik.

Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5000 eura i 100.000 eura. Prema predloženom zakonu, ministarstvo kulture osnovalo bi povjerenstvo čija bi nadležnost uključivala "ispravnu upotrebu talijanskog jezika i njegov izgovor" u školama, medijima, trgovini i oglašavanju.

Pročitajte više