Talijanska vlada daje 500 eura džeparca svim 18-godišnjacima - evo zašto

Ilustracija: 123rf

ITALIJA je do sada bila pošteđena terorističkih napada, a poučeni iskustvima drugih europskih država koje već godinama vode bitku s imigrantima koji se ne žele prilagoditi društvu u koje su stigli, ljudi u vladi su se dosjetili kako pokušati riješiti taj veliki problem.

Srednjoškolci u rimskoj Southlands školi prvo su zakolutali očima kada im je profesorica Florence Mattei najavila “izvanrednu domaću zadaću”. No, kada je učenicima, koji su većinom doseljenici u Italiju, njihov kolega Talijan Alessio s talijanskog na engleski jezik preveo tu “domaću zadaću”, raspoloženje u učionici se promijenilo, javlja NPR.org.

Od listopada, Italija nudi osobama rođenima 1998. godine, znači 18-godišnjacima, džeparac u vrijednosti 500 eura koji mogu potrošiti za kupnju ulaznica za kulturne događaje, koncerte, muzeje, kupnju knjiga i sličnih stvari koje imaju poveznice s kulturom.

"Ako želite novac, uzmite svoj telefon, registrirajte se i preuzmite aplikaciju", savjetuje profesorica Mattei uzbuđenim đacima.

Kulturom protiv ekstremizma

S obzirom da je nezaposlenost u Italiji visokih 40 posto i da se zemlja već godinama bori s ekonomskom krizom, ovaj potez talijanske vlade je naišao na oduševljenje tinejdžera.

Jedan od njih je Daniele Montagna koji je najavio da će prvi dio novca potrošiti na kupnju ulaznice za koncert svog omiljenog pjevača Justina Biebera. Želju će ostvariti jer ovaj program talijanske vlade ne pravi razliku između, nazovimo je visoke kulture i masovne pop kulture.

U talijanskoj se vladi nadaju da će ovim programom educirati djecu rođenu u Italiji te u društvo integrirati djecu čiji su roditelji imigranti, a njihov je broj sve veći. Cilj programa je i odvratiti otuđenu djecu iz muslimanskih imigrantskih obitelji od radikalnog islamizma.

Takozvani "kulturni džeparac" najavio je talijanski premijer Matteo Renzi još u studenom prošle godine kada su islamistički teroristi u Parizu ubili 130 ljudi.

"Oni uništavaju kipove, a mi ćemo ih zaštititi. Oni spaljuju knjige, a mi smo zemlja knjižnica. Oni prijete užasom, a mi ćemo odgovoriti kulturom", rekao je tada Renzi u svom emotivnom govoru.

Socijalnu pomoć koristili za kupnju bombi i oružja

Stručnjak za borbu protiv ekstremizma iz Philadelphije Barak Mendelsohn pozdravlja ovu akciju talijanske vlade koja se kulturom odlučila boriti protiv terorizma.

"Ne iritiraju ekstremne islamiste osobe poput Lady Gage ili sličnih zvijezda iako to tvrde. Oni su radikalisti, s vjerom imaju jako malo veze i koriste prednosti socijalnih država. Primjer su teroristi koji su napravili pokolj u Parizu. Primali su socijalnu pomoć od francuske države, procjenjuje se da su njih nekolicina dobili oko 50 tisuća eura socijalne pomoći i taj su novac utrošili za kupnju bombi i raznog oružja da bi ubijali ljude", kaže Mendelsohn.

Iako je Italiju dosad zaobišao teroristički val napada, znakovito je da se u morbidnim video spotovima Islamske države pokazuju Colosseum i drugi rimski spomenici kao potencijalni ciljevi njihovih napada. Zato su Talijani u stanju visoke pripravnosti, jer u državu godišnje ulaze na desetke tisuće izbjeglica. Proljetos su uhićene četiri osobe čiji je cilj terorističkog napada bio Vatikan.

"Ne smijemo čekati napad pa tek onda reagirati. Mi ne ulažemo novac u ovaj program kulturnog bona jer smo dobra zemlja. Ne, ovo je naš način borbe da se imigranti bez problema integriraju u naše društvo i prihvate način života kojim živimo mi u Italiji", smatra Stefano Dambruoso, član talijanskog parlamenta.

Ta se izjava odnosi i na Hasana Mehdija, imigranta iz Bangladeša koji preživljava prodajući punjače za mobitele na rimskoj tržnici Porta Portese. Oduševljen je kulturnim bonom. Kako je Mehdi rođen 1998. i on će imati pravo na namjenskih 500 eura.

"To je sjajna ideja. Kupit ću si razne knjige, obići neki muzej ili otići na concert. Najvažnije je da ću poboljšati svoj talijanski i tako dobiti priliku za neki normalan, ozbiljan posao", rekao je mladi imigrant.

Pročitajte više