Talijanske škole planiraju rezati učeničke klupe zbog pandemije

Foto: Epa

ITALIJA, prvo europsko žarište covida-19, pokrenula je agresivan režim testiranja kako bi obuzdala drugi val pandemije. Sličan stav imaju i talijanske škole - kako bi spriječile širenje koronavirusa unutar učionica, lokalne škole počele su piliti namještaj.

S obzirom na to da većina talijanskih škola i dalje koristi staromodne dugačke klupe za kojima sjedi više učenika odjednom, a koje ne odgovaraju mjerama društvene distance, hitno su im potrebne velike količine pojedinačnih stolova.

Talijansko ministarstvo obrazovanja raspisalo je početkom srpnja europski natječaj za tri milijuna pojedinačnih stolova koji bi u učionice trebali stići do 8. rujna, piše CNN.

Uzeli stvar u svoje ruke

No mnogi talijanski okruzi zabrinuti su da stolovi neće stići na vrijeme za početak školske godine te su uzeli stvar u svoje ruke i odlučili prepiliti stare drvene klupe.

"Mogli bismo upotrijebiti drvene pregrade, ali najbolje rješenje je prepiliti klupe", rekao je Adelfio Cardinale, zadužen za školske četvrti Sicilije.

Povratak najmlađih učenika u škole

Italija je bila prva europska zemlja koja je uvela nacionalnu karantenu. Zatvorila je neke škole već 5. ožujka, a sve ostale 10. ožujka te je povratak u školske klupe za sada dopustila samo najmlađim učenicima.

Talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina predstavila je krajem lipnja plan otvaranja škola koji uključuje odredbe o ograničenju broja učenika u učionicama kako bi se između njih osigurao najmanje jedan metar udaljenosti. Učitelji bi trebali nositi maske i štitnike, a učenici maske.

Učionice će se dezinficirati nekoliko puta dnevno, a nastava će biti podijeljena u manje grupe radi ograničavanja društvenog kontakta, što bi također trebalo omogućiti lakše pronalaženje kontakata ako netko od učenika bude pozitivan na covid-19.

Pročitajte više