Talijanski ministar: Italija se mora vratiti nuklearnoj energiji

Foto: EPA

Italija se mora ponovno okrenuti nuklearnoj energiji i izgraditi novu nuklearnu elektranu do 2032. godine, izjavio je ministar za infrastrukturu Matteo Salvini.

Čelnik Lege, članice vladajuće koalicije, predložio je i mjesto sugeriravši da bi nova nuklearka trebala biti izgrađena u Milanu. Povratak nuklearnoj energiji zagovara i vodeća stranka u koaliciji Braćo Italije! premijerke Giorgie Meloni. 

Nuklearna energija u Italiji

Italija je napustila nuklearnu energiju nakon katastrofe u Černobilu 1986. godine i ugasila je zadnji reaktor četiri godine kasnije. Naknadno su ponovno počeli razmišljati o uključivanju nuklearki, ali planovi su zamrznuti nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine.

Više od 94 posto Talijana izjasnilo se svojedobno na referendumu protiv povratka nuklearnoj energiji, a ministar Salvini, potpredsjednik vlade, pokrenuo je kampanju za opetovano izjašnjavanje građana. 

Gradnja nuklearnih elektrana u Europi smatra se vrlo skupim i dugotrajnim procesom i graditelji često probijaju rokove, napominje agencija dpa.

Pročitajte više