Italija slavi: Berlusconi potpisao ostavku i predao je predsjedniku Napolitanu

NEGDJE oko 21 sat predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi podnio je ostavku na dosadašnju dužnost! Nakon posljednog sastanka Vlade na kojoj se zahvalio ministrima na radu i suradnji izašao je iz palače Chigi te se uputio prema predsjedniku republike Giorgiu Napolitanu, kojem je formalno predao svoju potpisanu ostavku.

Narod slavi na ulicama uzvikujući "Napokon je gotovo!",  a najviše ih je okupljeno ispred palače Vlade.

Uvrijedili Berlusconija na odlasku

Dok se Berlusconi opraštao s ministrima, građani su ispred palače vlade izvikivali parole protiv sada već bivšeg premijera.



Talijanski mediji pišu kako ga nije toliko pogodilo kada je svjetina počela izvikivati "Adio Silvio" i "Bye-bye" nego kada su počeli uzvici Berlusconi pajac i Berlusconi klaun.

"Ne mogu me moji Talijani tako vrijeđati", rekao je Berlusconi nezadovoljno na odlasku.

Gotovo je

Italija je tako sinoć i službeno završila eru vladavine Silvia Berlusconija. Prije njegove ostavke talijanski je donji parlament danas popodne usvojio stabilizacijski zakon koji je od njih zatražila Europska unija.

Zakon je s 379 glasova "za“, 26 "protiv“ i dva suzdržana na koncu i prihvaćen. Podsjetimo kako je isti program još sinoć podržao talijanski senat. Podsjetimo kako je paket ušteda težak 59,8 milijardi eura, a to je ujedno bio i jedan od kriterija koje je Silvio Belrusconi postavio kao uvjet za svoju ostavku.

Kako je prethodno dogovoreno, nakon što je Berlusconi sinoć odstupio, predsjednik Napolitano ujutro otvara konzultacije za sastav nove vlade, a nakon toga povjerava mandat za sastav vlade Mariju Montiju.

Nakon odluke parlamenta talijanski građani su izašli na ulice, Traži se ostavka i odlazak Berlusconija. Na transparentima piše Adio Silvio, Bye-bye Silvio i Nestani.  Najviše građana njih više tisuća skupilio se ispred sjedišta talijanske vlade pred palačom Chigi.

Sve je preživio, ali nije ekonomsku krizu

Silvio Berlusconi preživio je mnoge seksualne skandale, optužbe za uvredljiv odnos prema ženama, bio je pod konstantnim optužbama za korupciju, vrijeđao je američkog predsjednika  Baracka Obamu da je preplanuo, no na kraju ga je dotukla ekonomska kriza.

"Kad sam ih pitao žele li spavati sa mnom, 30 posto žena je odgovorilo 'da', a 70 posto ih je pitalo 'zar opet'", odgovarao je Berlusconi u svojim najboljim danima  komentirajući optužbe vezane uz njegov seksualni život.

Era Berlsuconija je završena

Iako se svjetska javnost zabavljala njegovim razuzdanim životom, smijala se objavljivanim fotografijama gdje leži gol kraj bazena s "prijateljicama" ili se zgražala nakon suđenja za davanje mita maloljetnici ili nad njegovim etničkim uvredama za Italiju je vladavina ovog medijskog mogula značila prije svega "rehabilitaciju korupcije".

Štoviše premijer je češće nalazio pred sudovima i optužbama nego na sastancima vlade a mnogima je znak za Berlusconijev početak kraja bio pad  Berlusconijev zakona koji je ministrima trebao dopuštati pozivanje na službene dužnosti kao izliku za odgodu suđenja u koja su upleteni.

Nakon odlaska Berlusconija s mjesta premijera teško je očekivati njegov povratak u vrh talijanske politike.

Pročitajte više