Talijanski predsjednik dao rok od četiri dana za koalicijske razgovore

Foto: EPA

TALIJANSKI predsjednik Sergio Mattarella zadužio je predsjednika donjeg doma parlamenta Roberta Fica da nakon ostavke premijera Giuseppea Contea posreduje između stranaka prijašnje vladajuće koalicije kako bi se vidjelo može li biti obnovljena te mu je za to dao rok od četiri dana.

Proteklih dana i sam je Mattarella razgovarao s predstavnicima stranaka.

Ne postigne li se dogovor o novoj vladi, to bi moglo dovesti do prijevremenih izbora i moguće paralizirajuće političke krize u trenutku kada je Italija suočena s pandemijom koronavirusa i recesijom.

Mattarella želi vladu koja će trajati do kraja mandata 2023. godine, što će biti teško postići u Italiji gdje su nestabilne vlade pravilo.

Fico je pripadnik populističkog Pokreta pet zvijezda i predsjednik većega od dvaju domova parlamenta od 2018. godine.

Conte je podnio ostavku u utorak nakon što mu je mala, ali ključna stranka njegove koalicije uskratila podršku.

Preostali Conteovi koalicijski partneri već su najavili da će ga i dalje podupirati, što mu daje mogućnost da ponovno bude premijer, uspije li pronaći dodatnu podršku i oformiti većinu.

Njegova se koalicija raspala 13. siječnja odlaskom stranke Italia Viva bivšega premijera Mattea Renzija, zbog problema u korištenju europskoga novca namijenjenog za pomoć u oporavku nakon pandemije koronavirusa.

Pročitajte više