Talijanski Senat odobrio proračunske rezove u iznosu od 48 milijardi eura

TALIJANSKI Senat odobrio je "štedljivi" proračun, koji uključuje rezanje troškova za 48 milijardi eura u rasponu od tri godine.

Podsjetimo, početkom tjedna je MMF Italiji poručio da osigura "odlučnu implementaciju" rezova u potrošnji. U Izvještaju je rečeno kako Italije mora smanjiti javni dug, te održati stabilnost svog financijskog sektora i provesti strukturalne reforme kako bi potaknula gospodarski rast. Ovaj paket rezova je dospio na parlamentarno glasovanje prije nego li je to po rasporedu bilo predviđeno, prvenstveno zbog straha da bi Italija mogla biti sljedeća država eurozone koja će pokleknuti pred dužničkom krizom.

I donji dom parlamenta mora odobriti rezove

Opozicijske stranke su glasale protiv ovog paketa rezova, ali ga nisu željele odgađati kako ne bi prolongirali nestabilnost na tržištu. Paket je u Senatu odobren s 161 glasom za i 135 glasova protiv. Donji dom će sutra glasovati o istim rezovima, te je nužno da ih i on odobri kako se mogli provesti. Ipak, očekuje se da će i donji dom dati zeleno svjetlo za bolne štednje, piše BBC.

Novo zaduživanje

Talijanski ministar financija Giulio Tremonti se nada kako će ovaj paket do 2014. godine rezultirati totalnim nestankom deficita, koji trenutno iznosi 3,9% BDP-a. Pred parlamentom je kazao kako će bez ovog štedljivog proračuna "čudovište duga iz prošlosti progutati našu budućnost".

Osim toga, Italija je uspjela prikupiti 3 milijarde eura prodajom 15-godišnjih državnih obveznica, ali uz povratnu kamatu od 5.9%, što je najveća kamata ikad za takvu vrstu obveznica.

Pročitajte više