Talijansko gospodarstvo porast će ove godine 0,3 posto

Foto: EPA

RAST talijanskog gospodarstva ove će godine značajno usporiti u odnosu na godinu ranije i očekuje se u visini 0,3 posto, pokazalo je izvješće tamošnjeg statističkog ureda Istata.

To je za nijansu viša stopa rasta no što predviđa vlada, procijenivši ovogodišnji rast na 0,2 posto. Viša je i od procjene Europske komisije prema kojoj bi treće gospodarstvo eurozone trebalo porasti svega 0,1 posto, primjećuje dpa.

U utorak je Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) objavila da očekuje stagnaciju talijanskog gospodarstva u 2019. godini.

Usporedbe radi, u 2018. godini talijanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 0,8 posto, upola slabije nego u 2017. kada je stopa rasta iznosila 1,7 posto.

Iz Istata poručuju da će posustalom gospodarstvu u 2019. godini podršku pružati "umjeren porast" domaće potražnje, dijelom potaknut "minimalnim dohotkom građana", poticajnom socijalnom mjerom koju je uvela aktualna vlada.

Upozoravaju ipak na nastavak negativnih trendova u području kako poslovne klime, tako i povjerenja potrošača, napominjući da bi sve izraženije neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu mogle zakočiti investicije.

Italija je, kako se čini, na rubu krize vlade s obzirom na konstantne prepirke dviju vladajućih stranki -  krajnje desne Lige i populističkog pokreta Pet zvijezda, primjećuje dpa.

Zabrinutost izazivaju i vladini planovi za potrošnju u 2020. godini, posebno u kontekstu nedavnih izjava potpredsjednika vlade Mattea Salvinija da se namjeravaju oglušiti o pravila EU-a o proračunskoj disciplini. 

Investitore pak brine slabiji rast gospodarstva jer dovodi u pitanje održivost javnog duga Italije, koji premašuje 130 posto BDP-a i spada među najveće u svijetu.

Pročitajte više