Tamilski civili izašli iz zone ratnog djelovanja

IAKO je predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse nedavno proglasio pobjedu u ratu s Tamilskim tigrovima, vojne operacije u toj ratom opustošenoj otočnoj zemlji daleko su od završetka.

Vojska Šri Lanke priopćila je da su svi civili koji su bili blokirani u ratnoj zoni izašli s tog područja te su se navodno smjestili na sigurno područje. Prema vojnim izvorima, tijekom posljednja tri dana područje pod ratnim operacijama napustilo je oko 50.000 ljudi odnosno pripadnika etničke zajednice Tamil koja se godinama bezuspješno bori za neovisnost i osnivanje vlastite države na prostoru koju zauzima dijelove sjeverne i istočne Šri Lanke.

Vojska je nedavno javila da je u posljednjim sukobima s Tamilskim tigrovima ubila 70 tamilskih vojnika koji su pokušali pobjeći iz ratne zone. Također odsječeni su putovi koji su Tamilskim tigrovima omogućavali izlazak na more.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana tijekom kojih se pojačano odvijaju operacije na ratnom području, sve su glasniji izrazi zabrinutosti međunarodne zajednice zbog sukoba u Šri Lanki. Međutim na otoku nema neovisnih promatrača te je nemoguće provjeriti i potvrditi što se zapravo događa sa civilima na ratnom području.

Strahuje se da će loša pripremljenost Šri Lanke na postojeći izbjeglički zbjeg  loše odraziti na pogođeno stanovništvo koje iz dana u dan trpi sve veće posljedice ratnog sukoba.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više