Tanajske ploče u Zaboku

Hrvatska udruga "Muži zagorskog srca" danas je u zabočkome dvorcu Gredicama organizirala svečano otkrivanje prvih odljeva u bronci Tanajskih ploča, najstarijeg spomena hrvatskog imena na europskom tlu.

Predavanje "Tanajske ploče - europska osobnica Hrvata" održao je prof. dr. Ivan Biondić.

Riječ je o dvjema kamenim pločama s grčkim natpisom starohrvatskih imena Horouathos. Na pločama se spominju iransko-hrvatski etnonimi kojima hrvatsko ime bilježi povijesni kontunuitet gotovo 1800 godina na europskom području, dakle prije pojave Slavena. Tanajske ploče su kamena postolja na kojima možemo graditi svoju povijesnu identifikaciju, rekao je Biondić.

Kako je ocijenio, one dokazuju postojanje hrvatskih naseobina u drugoj polovici drugog stoljeća i prvoj polovici trećeg stoljeća na ušću Dona, na području današnje Ruske Federacije. U drugoj polovici 19. stoljeća ploče su pronašli ruski arheolozi, a u Hrvatsku su stigli odljevi najviše zaslugom bivšega hrvatskog veleposlanika u Moskvi Hide Biščevića, izjavio je Biondić.

"'Muži zagorskog srca' časna su udruga koja njeguje hrvatsku tradiciju i kulturu, a ne smijemo zaboraviti da su Hrvati jedan od najstarijih naroda, i naša budućnost mora biti europska", rekao je u ime pokrovitelja, ministra kulture mr. Bože Biškupića, njegov pomoćnik Branko Kaleb.

Nakon svečanosti, na kojoj su bili mnogi uglednici iz hrvatskoga kulturnog, znanstvenog i političkog života, održan je 6. županijski božićni bal.

Tom je prigodom otvorena izložba slika Nadie Dragice De la Rosa, a u glazbenom dijelu nastupio je Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda iz Zagreba pod ravnanjem maestra Igora Gjardova te Tamburaški orkestar "Zelenjak" iz Klanjca.

(Hina) xkra yvkn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.