Tar/Poreč: Prijedlog za formiranje općine Tar-Vabriga

SABORSKA zastupnica HSLS-a Jadranka Katarinčić-Škrlj najavila je danas kako će na jesenskom zasjedanju Sabora, kada će se raspravljati o Zakonu o područjima županija, gradova i općina, braniti interese 748 mještana mjesnog odbora Tar-Vabriga koji su potpisali peticiju kojom traže osnivanje nove općine Tar-Vabriga u Istarskoj županiji.

Prema njezinim riječima novu općinu bi sačinjavalo sadašnje područje Mjesnog odbora Tar-Vabriga u koji ulazi šest naselja, a proteže se od doline rijeke Mirne na sjeveru do uvale Červar na jugu, na čijem području živi 1.854 mještana s prijavljenim prebivalištem odnosno 1.553 mještana s biračkim pravom.

"S obzirom da brz razvoj turističkog gospodarstva nije pratio razvoj mjesta i ukupne komunalne infrastrukture još je 1996. godine bila pkrenuta inicijativa za osnivanje općine koja nije do kraja provedena zbog obećanja grada Poreča da će se rješavanje potreba i programa ubrzati", rekla je Katarinčić-Škrlj na konferenciji za novinare.

Dodala je kako su razvojni potencijali ovog mjesta ogromni naročito na području turizma. Upravo zato, dodala je ona, mještani smatraju da je sadašnji oblik organiziranja postao prepreka bržem turističkom razvoju ovog mjesta.

Razlozi zbog kojih građani traže novu općinu je mogućnost za neposrednim odlučivanjem o vlastitoj sudbini putem samoorganiziranja u lokalnoj samoupravi te brži gospodarski i ukupan razvoj mjesta. Katarinčić-Škrlj je rekla kako je taj prijedlog uputila u proceduru po hitnom postupku. Ocijenila je da se nastankom nove općine Tar-Vabriga gradu Poreču neće nanijeti nikakva šteta.

Pročitajte više