Tek trećina Srba podržava vladinu Deklaraciju o Srebrenici

SAMO trećina Srba podržava Deklaraciju o Srebrenici kojom je srpski parlament krajem ožujka osudio zločine nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Rezultati ankete koju je objavio Press, kažu i da je većina ispitanih, njih 57 posto, protiv izručenja glavnoga haškoga bjegunca, Ratka Mladića.

Deklaraciju o Srebrenici podržava 32,7 posto ispitanih, 37,5 posto je protiv, a 30 posto je neodlučnih. Deklaraciju je vladajuća koalicija jedva izglasala kajem ožujka, jer je oporba bojkotirala glasanje.

Donošenje Deklaracije je od Beograda prije tri godine zahtijevao Međunarodni sud u Haagu koji je ubojstvo 8.000 Bošnjaka u Srebrenici označio kao genocid. Ipak, srpska Deklaracija nigdje ne sadrži riječ genocid, nego samo žaljenje i ispriku obiteljima žrtava zbog svega što nije učinjeno da bi se tragedija spriječila.

Srbija je za Deklaraciju dobila potporu svih tijela zaduženih za istragu ratnih zločina. Deklaracija naglašava i važnost uhićenja Ratka Mladića koji je jedan od najodgovornijih osoba upravo za zločin u Srebrenici. Međutim, prema ispitivanju, većina Srba se s time ne slaže. Mladićevo uhićenje podržava samo 25,7 posto ispitanih Srba, što je još manje nego 30 posto koliko ih je bilo za uhićenje u siječanjskom ispitivanju.

Pročitajte više