Telegraph: Dosadio vam je Mediteran? Dođite na Jadran!

UGLEDNI engleski list Telegraph u svojoj je rubrici posvećenoj putovanjima preporučio turistima da u potragu za suncem i kristalno čistim morem krenu put naše razvedene obale. Ove sezone hvale nas doista svi. Hvalili su nas i prije, no turistički trendovi namjerili su mnoge svjetske putnike koji tragaju za neistraženim destinacijama upravo na naša vrata.

"Dosadio vam je Mediteran? Umorni ste od uobičajenih sadržaja europskih top destinacija? Tada je za vas došlo vrijeme da se zaputite na obalu Jadrana." - stoji na članku objavljenom na webu Telegrapha.

Hrvatsku još samo neznalice povezuju s nemilim krvavim sukobima u Domovinskom ratu. Prema napisima mnogih svjetskih medija, naš se biser od potencijalno opasne zone pretvorio u pravi raj, u kojem nema mjesta strahovanjima od eventualnih terorističkih napada. S obzirom na situaciju u svijetu i učestale napade terorista koji ne biraju ni vrijeme ni mjesto, strani turisti sve češće za odmor biraju hrvatsku obalu.

No, to zasigurno nije glavni, a kamoli jedini razlog koji je Hrvatsku, barem ako je suditi po količini pozitivnih recenzija turističke ponude u medijima, svrstao među najveće svjetske turističke sile.

Prije 15 godina Hrvatska je još uvijek bila dio Jugoslavije. Već su je tada nazivali novom verzijom Coste del Sol. Sada, nakon višegodišnjeg obnavljanja i popisivanja ratne štete, ta je zemlja doživjela svoj preporod, te je ponovo postala omiljena ljetna destinacija mnogih turista, piše Telegraph.

"No, prilikom posjeta Jadranskoj rivijeri, nikako se nemojte ograničiti samo na prekrasne plaže koje će vas očarati. Otiđite na izlet u živopisni grad Split, ili obiđite stare gradske zidine kojima je okružen Dubrovnik. U elitnom odredištu na samom jugu Jadrana ovih dana možete uživati i u finalnim večerima dvotjednog ljetnog festivala ili se pak uputiti na krstarenje oko slikovitih otočića, kojih na ovom području ima zaista puno." - savjetuje engleske turiste cijenjeni Telegraph.

Danas, u vrijeme opće globalizacije, cijeli svijet nam je na dlanu. Tako ni za dolazak u Hrvatsku ne treba uložiti poveći napor.

Travel Telegraph spomenuo je čarter letove koji se organiziraju duž naše obale, no čiji je broj ograničen, pa mjesto treba rezervirati unaprijed. British Airways najbolji je izbor za putnike koji lete u Split ili Zagreb, tvrdi Telegraph, pa dodaje kako hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines ima svakodnevnu liniju prema Dubrovniku, Puli, Braču i Zadru.

Telegraph se osvrnuo i na cijene zrakoplovnih karata, koje se u Croatia Airlinesu kreću oko 250 eura po osobi. Za sedmodnevni odmor u Trogiru ili na Braču turisti bi u prosjeku trebali izdvojiti oko 500 eura, u što je avionska karta već uključena.

D.R.

Pročitajte više