Teleskop Hubble snimio stvaranje nove galaksije, još uvijek se vide ostaci starih

Foto: NASA/IAU

NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble nedavno je snimio ekscentrično oblikovanu galaksiju NGC 1614, koja pršti rađanjem novih zvijezda.

NGC 1614 udaljena je od Zemlje oko 200 milijuna svjetlosnih godina, a smještena je u zviježđu Eridan. Eridan je šesto najveće od 88 modernih i jedno od 48 Ptolemejevih zviježđa, a nazvano je prema starogrčkom nazivu za rijeku Po.

Vidljivi tragovi starih galaksija

Ova galaksija osebujnog izgleda zanimljiva je jer je nastala kao rezultat spajanja druge dvije galaksije, s time da je taj proces još uvijek u tijeku. Ova kozmička kolizija uzrokovala je bujicu turbulentne struje međuzvjezdanog plina koja teče iz manje galaksije u jezgru veće, pri čemu nastaje vatrena stihija unutar koje se stvaraju nove zvijezde, piše NASA.

Zahvaljujući burnoj prošlosti i trenutnom izgledu ove neobične galaksije, astronomi su je kategorizirali kao osebujnu, infracrvenu galaksiju u kojoj se rađa pregršt zvijezda. Sjajne infracrvene galaksije najsvjetliji su objekti u lokalnom dijelu svemiru, a NGC 1614 je druga najsvjetlija galaksija unutar 250 milijuna svjetlosnih godina.

Pročitajte više