Teologinja: Pedofilija je naš križni put

Foto: N1

TEOLOGINJA Ana Marija Raffai je za N1 televiziju komentirala aferu koja je pogodila Katoličku crkvu nakon što je otkriven slučaj svećenika pedofila iz vukovarskog naselja Sotin. Osvrnula se i na izjavu pročelnika Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića. 

Podsjetimo, Matulić je izjavio kako mu je žao što se baš uoči Uskrsa govori o temi pedofilije u Crkvi. "Taj sam razgovor tri put preslušala i ima puno stvari s kojima se slažem. Pokazuje iskrenu želju da se on s ovime suoči, ali ima i stvari s kojima se ne slažem, kao što je ova rečenica", kazala je Raffai. 

"Ne prihvaćam da u Hrvatskoj nemamo pedofiliju"

"Pedofilija je naš križni put, da bi došli do uskrsnuća. Nema uskrsnuća ako se mi ne solidariziramo sa žrtvama. Smatram i da je to poruka nade uskrsnuća. Čula sam da je to šteta koja je nepopravljiva i shvatila sam da se ozbiljno uzima ta šteta. S druge strane, kao kršćani vjerujemo u Božje spasenje, a ono je obećano i žrtvama", dodala je. 

"Ta nada nije privatno vlasništvo samo onih koji nisu doživjeli nasilje. To je u Katoličkoj crkvi stvarnost i odnedavno se u tome govori. Istraživanja na koja se pozivamo su od 1964. do 2014. i tu postoje činjenice. Ja ne prihvaćam tvrdnju da mi u Hrvatskoj nemamo pedofiliju, a oni u Njemačkoj imaju. To je jedna Crkva", istaknula je. 

"U njemačkoj Katoličkoj crkvi se bave s četiri stvari"

"Ono što meni fali u crkvi je da se govori o problemima, i da se govori o rješenjima koje neke Crkve već nalaze u svojim reformskim koracima i one idu naprijed. Rješenja nisu kozmetička, nego reformska. U njemačkoj Katoličkoj crkvi se bave s četiri stvari, a to su pitanje moći, pitanje mjesta žena u Crkvi, pitanje uloge svećenika i seksualnosti i pitanje LGBT populacije i s tim se treba suočiti", smatra Raffai. 

"Sinodalni put koji traje već dvije godine uopće nije poznat, moje kolegice o tome ništa ne znaju. To su teme suvremene Crkve, nije to nikakva progresivna niti avangardna Crkva", zaključila je. 

Pročitajte više