Teorije i urote: IS preuzeo odgovornost za rušenje Airbusa i na "bosanskom jeziku"

Foto: Twitter/Terrormonitor

ISLAMSKA država nastavlja tvrditi da je njena raketa uništila ruski Airbus iznad Sinaja, što domaći i strani tabloidi danas ilustriraju objavom na Twitteru od 31. listopada.

Objava na korisničkom računu stranice Terrormonitor.org, za koju rudimentarna provjera domene otkriva da je registrirana u Kanadi, tvrdi da je IS objavio poruku o rušenju zrakoplova na turskom, francuskom, "bosanskom" i njemačkom jeziku.

Propagandisti IS-a su odmah nakon avionske nesreće na društvenim mrežama objavili videozapis koji navodno prikazuje trenutak u kojem je raketa pogodila Airbus, ali su video i navode ismijali stručnjaci, rekavši da je riječ o drugoj vrsti zrakoplova s motorom u plamenu.

Sudar s dronom

Navode da je projektil ili "eksterni izvor" srušio avion su odbacile službene vlasti u Egiptu i Rusiji, s izuzetkom tvrtke u vlasništvu Airbusa koja ne isključuje takav scenarij i koja se opetovano našla na naslovnicama ruskih medija zbog nesreća s avionima. Tvrtka je prema izvještaju AFP-a u financijskim poteškoćama i dva mjeseca nije isplatila plaću zaposlenima. 

> Ruska tvrtka čiji je Airbus pao u Egiptu nije isplatila plaće u posljednja dva mjeseca


Egipatske vlasti su navele da militanti na području Sinaja ne posjeduje oružje koje bi moglo doseći visinu na kojoj se Airbus nalazio prije pada, što su neovisno potvrdili i američki izvori za Reuters.

Američki satelit je snimio "bljesak" u trenutku kad se u avionu odigrala iznenadna katastrofa, ali on ne podrazumijeva vanjski utjecaj, iako to ne sprječava širenje mnogobrojnih teorija, među kojima je relativno nova da se avion srušio nakon sudara s dronom.

U međuvremenu, istražitelji su javili da su crne kutije zabilježile "zvukove koji nisu karakteristični tijekom standardnih letova". Prema pisanju Interfaxa, došlo je do iznenadne hitne situacije koja je iznenadila posadu te piloti nisu imali vremena pozvati upomoć kontrolu leta. 

Kopilot se požalio na stanje zrakoplova

U intervjuu za ruski državni NTV, supruga kopilota Sergeja Trukačeva koji je poginuo u nesreći, kaže da se on obitelji požalio na stanje zrakoplova.  

"On se prije leta požalio da tehničko stanje zrakoplova ostavlja puno toga za priželjkivati," rekla je Natalja Trukhačeva prema kojoj je njen suprug navedeno izjavio u telefonskom razgovoru sa svojom kćerkom samo nekoliko sati prije kobnog leta, prenosi Express.

Rusija je također najavila kriminalnu istragu zračne tvrtke, a policija je već izvela niz racija u uredima Metrojeta čiji je službeni naziv Kogalymavia.

Pročitajte više