Tepco reciklirao kontaminiranu vodu u Fukushimi i počeo s njom hladiti reaktore

IZ JAPANSKE tvrtke Tepco, koja upravlja oštećenom elektranom u Fukushimi, javili su kako su počeli uspješno upumpavati dekontaminiranu vodu s ciljem hlađenja reaktora.

Kazali su kako je dosad reciklirano oko 1850 tona radioaktivne vode. Oni će nastaviti upumpavati 16 tona vode svakog sata u reaktore 1, 2 i 3, od čega će nekih 13 tona biti čista voda. "Ovo je kritično zbog  dva razloga. Prvo, ovaj sistem će napokon riješiti problem kontaminirane vode, koja je zadala mnogo briga čitavom svijetu. Drugo, omogućit će stabilno hlađenje reaktora", kazao je Goshi Hosono, savjetnik premijera Kana.

Kriza je izbjegnuta u zadnji čas, jer je Tepcu počelo nestajati mjesta za skladištenje ogromnih količina kontaminirane vode, te je prijetila opasnost od njenog izlijevanja u more.  Dosad je na taj način nakupljeno oko 110.000 tona takve vode, a sad kada je reciklirana može se opet koristiti za hlađenje jezgri reaktora.

Tepco se nada kako će ovaj veliki korak naprijed pomoći da se gašenje u potpunosti provede do siječnja sljedeće godine, javlja BBC.

Pročitajte više