Terorist iz Lockerbieja u domovini dočekan kao heroj

DOLAZAK lokerbijskog bombaša Abdelbaseta Ali al-Megrahija na aerodrom u Tripoliju je oduševljeno pozdravilo mnoštvo njegovih sunarodnjaka. Ipak, libijske vlasti se službeno nisu odazvale pozivu na doček u zračnoj luci. Službeni London i Washington su buran doček terorista koji je prouzročio smrt 270 ljudi oštro osudili. Američki predsjednik Barack Obama je oslobađanje komentirao kao pogrešku, a britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je scenu dočeka nazvao "duboko uznemirujućom." Škotske vlasti i dalje brane svoju odluku da zbog bolesti u terminalnoj fazi puste na slobodu krivca za teroristički napad iznad Lobkerbiea.

Škotska ispravno odlučila?

Škotski premijer Alex Salmond je danas priznao da je njegova zemlja s odlukom o oslobađanju navukla bijes SAD-a, ali je porekao tvrdnju da će odluka utjecati na ugled Škotske u svjetskim političkim krugovima.  Prema njegovim riječima "veza Škotske i SAD-a je čvrsta i dugotrajna i ne može je uzdrmati razilaženje u mišljenju poput ovoga". Škotski premijer ustraje u tvrdnji da je njegova vlada učinila ono što je s obzirom na okolnosti bilo najispravnije. Istovremeno, Salmond je naglasio da je Škotska neovisna u odlučivanju i ne smije se povoditi za međunarodnom politikom, prenosi CNN. Ipak, i škotski je premijer kritizirao način na koji je al-Megrahi dočeka u Libiji.

Podsjetimo, na zrakoplovu kompanije PanAm koji je 21. prosinca 1988. uzletio s londonskog aerodroma Heathrow prema New Yorku, je nakon 40 minuta leta na visini od 9.400m, odjeknula eksplozija u prostoru za prtljagu. Eksplozija je ubila svih 259 putnika i članova posade, a pod gorećim dijelovima raspadnutoga zrakoplova koji se srušio na škotski grad Lockerbie je stradalo još 11 osoba.

Pročitajte više