ŠTO ZNAMO O TERORISTIMA IZ ŠPANJOLSKE? Ovo su mladići koji su zavili zemlju u crno i uplašili Europu

Screenshot: El Pais, Foto: Hina
 
SIGURNOSNE snage objavile su da je razbijena teroristička ćelija odgovorna za napade u Španjolskoj te da su identificirani njezini članovi, piše ABC Katalonija.
 
>> Izgubljeni dječak ipak ubijen u Barceloni, obitelj u očaju: "Sjećat ćemo se njegovog osmijeha" 

>> NESTAO U BARCELONI "Tijekom napada nestao je moj 7-godišnji unuk, majka mu je u bolnici"

>> TUŽNE SUDBINE ŽRTAVA Otac heroj bacio se pred kombi kako bi spasio suprugu i sedmomjesečnu kći

Policija je ubila najmanje petoricu osumnjičenih terorista u ranim jutarnjim satima u petak u Cambrilsu, nakon što je kombi u Barceloni usmrtio 13 i ranio stotinu osoba. Samo nekoliko sati kasnije, u Cambrilsu je ubijena jedna žena, čime je broj žrtava terorističkih napada u Španjolskoj porastao na 14.
 
U Alcanaru poginuo imam Abdelbaki Es Satty
 
Dan prije napada, u četvrtak, došlo je do eksplozije koja je uništila kuću u Alcanaru, gdje policija vjeruje da su teroristi pripremali eksplozivne naprave. Dosad su identificirane dvije od tri žrtve. Policija je potvrdila da je jedan od poginulih Abdelbaki Es Satty, imam koji je navodno predvodio terorističku ćeliju.
 
ABC Katalonija navodi da se ćelija sastojala od najmanje 14 terorista marokanskog porijekla, a sjedište im je bilo u Ripollu, gdje je živio vozač kombija Younes Abouyaaqoub (22) za kojim još uvijek traje potjera. Ondje su uhićene tri osobe, a jedna je uhićena u petak u Alcanaru.
 
Petorica ubijenih u Cambrilsu
 
U Cambrilsu je ubijen 17-godišnji Moussa Oukabir, koji je prethodno bio osumnjičen kao vozač kombija u Barceloni. Ubijena su i braća Omar (21) i Mohamed Hychami (24) te 19-godišnji Houssaine Abouyaaqoub i Said Aallaa.
 
Moussa Oukabir i Said Aallaa 
 
Dvojica poginulih u Alcanaru
 
U eksploziji u kući u Alcanaru poginule su dvije osobe, među kojima je imam i vođa skupine Abdelbaki Es Satty. Policija vjeruje kako su tamo sastavljali eksplozive za planirane koordinirane napade, ali su zbog njihovog uništenja u napadima iskoristili vozila.
 
Četvorica zatočenika
 
Brat ubijenog Mousse, Driss Oukabir (28), predao se policiji te izjavio da je Moussa ukrao njegove dokumente kako bi unajmio kombi za napad.
 
Sahal Karib (34) uhićen je u Ripollu zbog povezanosti s Drissom. Njegova supruga izjavila je da nije sudjelovao u napadima, ali je bio Oukabirov poznanik.
 
Mohamed Aallaa (27), brat ubijenog Saida, također je uhićen u Ripollu. Naveden je kao vlasnik automobila kojim je izvršen napad u Cambrilsu.
 
Mohamed Houli Chemlal (20) ranjen je u eksploziji u Alcanaru i nakon toga je uhićen. Policija je objavila da je pomogao Oukabiru unajmiti kombi za napad u La Rambli.
 
Mohamed Hychami i Younes Abouyaaqoub
 
Potjera za ostalim teroristima
 
U tijeku je potjera za ostalim teroristima iz ćelije, osobito za Younesom Abouyaaqoubom, osumnjičenim da je izvršio napad kombijem u Barceloni. Policija još treba identificirati drugo tijelo pronađeno u kući u Alcanaru, a izjavili su kako strahuju da je vozač kombija pobjegao u Francusku te da bi moglo doći do novih napada u turističkim središtima Europe.
 
Kronologija napada u Španjolskoj
 
Alcanar, srijeda navečer - eksplozija je uništila kuću 200 kilometara južno od Barcelone pri čemu je jedna osoba poginula. Šef policije Trapero izjavio je da se čini kako su teroristi u kući pripremali eksplozivne naprave. Katalonske vlasti objavile su da su namjeravali koristiti plinske boce u napadu u La Rambli.
 
Barcelona, četvrtak 16:50 -  bijeli Fiatov kombi zabio se u ljude u središtu Barcelone i ubio najmanje 13, a ranio stotinu osoba. Vozač je pobjegao.
 
Vic, četvrtak 18:30 - policija je pronašla drugi kombi koji je iskorišten za bijeg u gradu 80 kilometara sjeverno od Barcelone.
 
Sant Just Desvern, četvrtak 19:30 - automobil se vozio prema policijskoj barikadi izvan Barcelone. Policija je otvorila vatru i kasnije pronašla nasmrt izbodenog muškarca na suvozačevom mjestu. Službenici su izjavili da nije povezan s napadom u La Rambli, ali istraga je u tijeku. Prema jednoj teoriji, automobil je ukraden i otmičar je ubio muškarca te je još uvijek u bijegu.
 
Cambrils, petak 01:00 - izvršen je drugi teroristički napad južno od Barcelone. Policija je ubila petoricu osumnjičenih te objavila da tragaju za Younesom Abouyaaqoubom.

Pročitajte više