Teroristi napali američke specijalce u Nigeru, ubili trojicu

Screenshot: CNN

TRI vojnika američkih specijalnih snaga ubijeni su u srijedu u sjeverozapadnoj afričkoj državi Niger, nakon što je njihova zajednička patrola s nigerskim vojnicima upala u zasjedu.
 
Pritom je poginuo i jedan nigerski vojnik, a ranjena su još dvojica američkih, priopćilo je središnje američko zapovjedništvo za Afriku, opisujući njihovu misiju kao protuterorističku. Ranjenici su prevezeni u američku vojnu bolnicu u Landstuhlu u Njemačkoj, gdje su u stabilnom stanju.
 
Prve američke borbene žrtve u Nigeru
 
Pentagon nije otkrio imena poginulih ni postrojbu kojoj su pripadali, ali CNN javlja  Radi se o prvim fatalnim žrtvama američkih vojnika u Nigeru. Prethodno je, u veljači ove godine, jedan pripadnik Treće grupe specijalnih snaga poginuo u prometnoj nesreći.
 
CNN javlja da je u zasjedi sudjelovalo 50 boraca povezanih s ISIS-om, a da su ubijeni američki vojnici pripadali Zelenim beretkama. Amerikance su spasili francuski vojni helikopteri koji su doletjeli na mjesto borbe i pokrivali ih vatrom dok su evakuirali ranjenike i tijela poginulih na sigurno.
 
 
 
 
Zasad nije jasno kako su američki specijalci, koji na takvim misijama uglavnom obavljaju funkcije obuke, savjetovanja i obavještajnog rada, došli u kontakt s neprijateljskim snagama. Lokalni mediji javljaju da je američko-nigerska patrola namamljena u zasjedu u blizini sela Tongo Tongo u regiji Tillaberi. 
 
Napadači povezani s Al-Kaidom ili ISIS-om
 
Okršaj se dogodio u blizini granice između s Malijem, zemljom u kojoj operira sjevernoafrički ogranak Al-Kaide, koji je 2012. zauzeo sjeverni dio zemlje prije nego je Francuska vojno intervenirala i vratila taj teritorij pod kontrolu malijske vlade. 
 
Međutim, ostaci ove terorističke organizacije čiji su ostaci još uvijek aktivni u Maliju, iako više ne drže značajan teritorij. Umjesto toga, uglavnom se bave gerilskim napadima i otmicama zapadnjaka iz svojih skrovišta u pustinju, odakle ih malijsko-francuska koalicija i dalje pokušava istjerati. 
 
Regionalni sigurnosni analitičar Nasser Weddady komentirao je za Washington Post kako je neobično da su američke snage operirale toliko blizu Maliju. Američke snage posljednjih su godina proširile svoje operacije u Nigeru, uključujući nadzor pomoću dronova koji polijeću iz prijestolnice Niamey. 
 

Pročitajte više