Teroristi s Kavkaza: Poslije Bin Ladenove smrti, cijela Rusija je bojno polje

NAJTRAŽENIJI ruski terorist i vođa islamističkih pobunjenika u sjevernom Kavkazu Doku Umarov poručio je jučer da smrt Osame bin Ladena neće zaustaviti nove napade, a Rusiju je nazvao "bojnim poljem".

Prošlo je desetak godina otkad su ruske snage u Čečeniji svrgnule separatiste, a Umarov predvodi pobunjenike koji se bore za stvaranje Kavkaskih Emirata, koji bi uključivali Čečeniju i druge muslimanske regije na sjeveru Kavkaza.

Umarov je preuzeo odgovornost za terorističke akcije širom Rusije, uključujući bombaški napad samoubojice na moskovskom aerodromu, u kojem je stradalo 37 ljudi. Sumnjiči ga se i za eksploziju dviju bombi u moskovskom metrou u ožujku 2010., kad je poginulo 40 ljudi.

"Danas bojno polje nisu samo Čečenija ili Kavkaski Emirati, nego cijela Rusija", izjavio je Umarov za jedan internetski portal koji simpatizira pobunjenike.

Naglasio je da je Bin Ladenova smrt poticaj za nastavak akcija. "Izgledno je da smrt lidera džihada neće zaustaviti preporod islama", zaključio je ozloglašeni terorist Doku Umarov.

Pročitajte više