Teška razmjena vatre na Haitiju, naoružane bande traže svrgavanje premijera

Foto: EPA

Teška razmjena vatre izbila je jučer u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, a vođa jedne od najvećih uključenih bandi govorio je o koordiniranim napadima čiji je cilj svrgavanje osporavanog premijera Ariela Henryja.

Pucnjava se čula u nekoliko četvrti u području Port-au-Princea dok su snage sigurnosti pokušavale odbiti napadače koji su ciljali policijske postaje, policijsku akademiju i druga strateška mjesta poput zračne luke Toussaint-Louverture.

Škole, sveučilišta i razne javne i privatne ustanove obustavile su svoje aktivnosti, dok su se stotine ljudi sklonile u svoje domove.

Studenti bili taoci

Studenti Državnog sveučilišta Haitija uzeti su kao taoci prije nego što su pušteni, rekla je dekanica agronomskog fakulteta Jocelyn Louissaint za AFP. Najmanje jedan student je upucan i ozlijeđen u napadu, dodao je.

Nekoliko zrakoplovnih kompanija otkazalo je svoje unutarnje i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili zrakoplove i dijelove terminala zračne luke Toussaint-Louverture.

"Sve naoružane skupine će djelovati kako bi ishodile odlazak premijera"

Od atentata na predsjednika Jovenela Moïsea 2021. godine, Haiti se suočio s ozbiljnom političkom, sigurnosnom i humanitarnom krizom, a naoružane bande preuzele su kontrolu nad velikim dijelom zemlje dok broj ubojstava raste. Na vlasti od 2021., Ariel Henry trebao je otići s dužnosti početkom veljače.

"Danas objavljujemo da će sve naoružane skupine djelovati kako bi ishodile odlazak premijera Ariela Henryja", rekao je vođa bande Jimmy Chérisier, alias Barbecue, u videu objavljenom na društvenim mrežama. "Upotrijebit ćemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno događa na ulicama", dodao je.

Premijer Ariel Henry je trenutno u Keniji, zemlji koja će voditi UN-ovu misiju pomoći policiji u borbi protiv bandi. UN je jučer također objavio da je pet zemalja potvrdilo svoje sudjelovanje u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

Pročitajte više