Teško bolesnog mladića poslali u splitski zatvor, umro je pod čudnim okolnostima

Screeenshot: YouTube

DANAS je sprovod Kristianu Vukasoviću, 18-godišnjaku iz Jesenica kraj Omiša koji je preminuo u KBC-u Split, a da se nije ni probudio iz kome u kojoj je dovezen prije tri tjedna iz zatvora na splitskim Bilicama, piše Slobodna Dalmacija.

Još uvijek nije utvrđen točan uzrok smrti. No, postavlja se pitanje je li mladić uopće smio biti u zatvoru.

Kristian je bio dijete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnosticiran teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Vještačeno je tada kako mora imati pomoć i njegu u punom opsegu, tj. 24 sata dnevno.

Krajem ožujka ove godine je na području Sumpetra izazvao četiri požara jer boluje od poremećaja piromanije. Sve je priznao. Kao dijete se s 12 godina već psihijatrijski liječio zbog piromanije, a sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv. Odveden je u Zatvor na Bilicama gdje je bio do lipnja, kada sklapa sporazum s Općinskom državnim odvjetništvom.

Osuđen je na osam mjeseci zatvora.

Osim psihičkih problema, Kristian je imao i fizičkih poteškoća. Prilikom vještačenja stupnja invaliditeta vijeće HZZO-a je utvrdilo kako Kristijan ima tjelesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stupnja. Dijagnosticirana mu je hiperaktivnost te poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom. Određeno je da mora imati svakodnevnu pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte više