Pogledajte snimke naoružanih desničara koji su upali u zgradu parlamenta u Oregonu

Screenshot: YouTube/KGW News

SKUPINA od oko tri stotine prosvjednika okupila se u ponedjeljak pred zgradom zakonodavne skupštine u američkoj saveznoj državi Oregon i pokušali provaliti u zgradu dok se u njoj održavala specijalna sjednica za javnost zatvorena zbog epidemioloških mjera. Mnogi od tih prosvjednika bili su naoružani pištoljima i puškama. Srećom, nisu ih upotrijebili. 

Prosvjednike je činila koalicija pripadnika ekstremno desnih pokreta Proud Boys, Patriot Prayer i drugih, javljaju američki mediji. Prosvjed je počeo oko 9 sati ujutro, a u jednom trenutku prosvjednica se pokušala popeti kroz prozor i tako provaliti u zgradu, ali oregonska policija ju je spriječila u tome. 

A onda su ostali prosvjednici, noseći puške, otjerali policiju, izvještava portal The Daily Beast. Samo nekoliko minuta kasnije prosvjednici su se premjestili ispred sjevernog ulaza u zgradu skupštine i pokušali ući, tvrdeći da imaju ustavno pravo na to. Policajci, kojima je došlo pojačanje, proglasili su nezakonito okupljanje i pokušali ih otjerati koristeći suzavac ili neko slično sredstvo za raspršivanje prosvjeda.

Policija prskala prosvjednike suzavcem, oni uzvratili sprejem za medvjede

No policajci tvrde da su i prosvjednici njih poprskali sprejem za tjeranje medvjeda, zbog čega je jedan prosvjednik, Ryan Lyles, uhićen. Ukupno je uhićeno najmanje četvero prosvjednika, javlja USA Today, dok se za prosvjednikom koji je napao dvojicu reportera i pokušao provaliti u zgradu još traga. Prosvjednici su također razbili staklena vrata te otrgnuli cerade s mramornih reljefa na pročelju zgrade.

"Mi proglašavamo ovo domoljubnom autonomnom zonom. Ako Antifa to može raditi, možemo i mi", rekao je jedan prosvjednik preko megafona. 

Nekih stotinjak prosvjednika ipak je uspjelo ući u predvorje skupštine, gdje su vikali na policiju, izvikivali slogane i pjevali američku himnu. Kako se vidi na snimci, jedan od njih nosio je transparent s natpisom "Političari su virus, revolucija je lijek."

"Ja sam ovdje kako bih podržao ustavna prava naroda i oregonskih poslodavaca. Ovi ljudi su nezaposleni i njihovi su životi uništeni ovom situacijom i, najvažnije, vladom koja je preuzela totalitarne stavove", rekao je jedan prosvjednik za Daily Beast.

"Kampanja protiv naroda i protiv božje djece"

"Vi ste izdajice američkog naroda", vikao je drugi na policajce kad su ih ovi počeli izguravati iz zgrade skupštine. Prosvjednici su zatim, predvođeni onima koji su nosili puške, otišli do zapadnog ulaza u zgradu i pokušali ući, ali policajci na ulazu su ih zaustavili. Nakon što je policija opet rastjerala prosvjednike suzavcem, do 10:30 ostalo ih je samo pedesetak.

Oregonska zakonodavna skupština je, inače, raspravljala o paketu financijske pomoći za građane Oregona pogođene koronakrizom, prvenstveno za stanodavce i podstanare koji ne mogu redovito plaćati stanarinu, kao i sredstva za distribuciju cjepiva i testiranje na covid-19, vrijedan oko 800 milijuna dolara. Također, odlučivalo se o mjerama za rad restorana i barova. 

Republikanski zastupnik Dallas Heard optužio je tijekom rasprave svoje demokratske kolege da su uključeni u "kampanju protiv naroda i protiv božje djece", zbog obaveze nošenja maski u Oregonu koju su izglasali. Prije toga je i sam razgovarao s prosvjednicima. Od koronavirusa je u Oregonu dosad umrlo više od 1300 ljudi.

Pročitajte više